Nastavení cookies

Podoby ukrajinské kultury – týden 43. (2023)

22.11.2023 16:00|ministerstvo

Podoby ukrajinské kultury – týden 43. (2023)

  1. „Smazáni z povrchu zemského“: V Kyjevě byla zahájena pouliční výstava o ukrajinských městech zničených válkou

 

Dne 15. listopadu v Kyjevě představil výzkumný ústav Ukrajinský institut národní paměti, který se zabývá zločiny nacismu a komunismu spáchanými na území Ukrajiny, výstavu fotografií „Smazáni z povrchu zemského“, která zachycuje obce na Ukrajině, které utrpěly největší destrukci v důsledku plnohodnotné invaze. Jedná se zejména o města Popasna, Marjinka, Soledar a Bachmut.

 

„Vytvořením této výstavy chceme ukrajinské společnosti a světu připomenout zločiny spáchané na ukrajinském území,“ uvedl předseda Ukrajinského institutu národní paměti Volodymyr Tyliščak.

 

Poznamenal, že počet zničených obcí bude s postupem války jen narůstat a zdůraznil, že úkolem Ukrajinců je pomáhat ozbrojeným silám zastavit zločiny Ruské federace.

 

V důsledku ruských raketových a dělostřeleckých útoků a taktiky „spálené země“, kterou Rusko záměrně používá, se počet zcela nebo téměř úplně zničených měst a vesnic odhaduje na desítky. Část se nachází na dočasně okupovaném území, takže po deokupaci může být situace ještě tragičtější.

 

Fotografické materiály pro výstavu poskytli vojenští fotografové Kosťantyn a Vlada Liberovi, tisková služba 93. samostatné mechanizované brigády „Cholodnyj Jar“, 56. samostatná motorizovaná pěší brigáda Mariupol, 72. samostatná mechanizovaná brigáda, a také fotografové ukrajinských médií a tiskové kanceláře Ukrinform.

 

„Před plnohodnotnou invazí jsme fotografovali svatby a učili ostatní lidi fotit. Nyní cestujeme po frontě a díváme se na celou tu hrůzu. Většina fotek byla pořízena za posledních šest měsíců. Chceme, aby památka na všechny tyto hrůzy zůstala zachována,“ řekl fotograf Kosťantyn Liberov.

 

Zdroj: Ministerstvo kultury a informační politiky Ukrajiny   
Foto: Ministerstvo kultury a informační politiky Ukrajiny  

 

 

 

  1. V Kyjevě byl demontován pomník Puškina

 

Ve středu 15. listopadu byl na náměstí v Kyjevě demontován pomník ruského básníka Alexandra Puškina. Oznámil to poradce kyjevského starosty Dmytro Bilocerkovec.

 

Odstranění sochy inicioval magistrát města Kyjeva, její demontáž schválila před několika dní ukrajinská vláda v rámci politiky dekomunizace veřejného prostoru. 

 

Den předtím neznámí aktivisté v Kyjevě vyzvali místní úřady, aby pomník ruského básníka rozebrali, pomník pomalovali a zanechali nápisy.

 

Socha se bude nacházet ve fondech kyjevského muzea historie. 

 

Zdroj: Espreso

 

 

  1. V Kyjevě byla zahájena výstava „Majdan. Zrození snu. První boj“

 

U příležitosti 10. výročí ukrajinské Revoluce důstojnosti v letech 2013-2014 byla ve výstavním centru Ukrajinský dům v Kyjevě v úterý 21. listopadu zahájena výstava „Majdan. Zrození snu. První boj“. Výstavu tentýž den navštívila moldavská prezidentka Maia Sandu v rámci své oficiální návštěvy Kyjeva.

Na rozlehlé výstavě jsou vystaveny osobní předměty účastníků Revoluce důstojnosti, dokumentární fotografie, obrazy inspirované událostmi Euromajdanu. 

Výstava potrvá do 3. prosince a vstup na expozici je zdarma. 

 

Zdroj: Muzeum Revoluce důstojnosti v Kyjevě
Foto: Ihor Pošyvajlo

 

 

 

  1. V kinech bude uveden film „Felix“ o padlém vojákovi, natočený za finanční dary 

 

30. listopadu do ukrajinských kin zamíří dokumentární film Felix o padlém ukrajinském vojákovi Felixi Kurtaničovi. Felix je dokumentární film novinářky a televizní moderátorky Ivanny Sloboďaňuk, která byla partnerkou padlého vojáka a s jehož smrtí se jí má pomoci vypořádat i tento snímek.

 

Snímek mohl vzniknout jen díky darům přispěvatelů, kteří na dokončení filmu přispěli ve veřejné sbírce. Výtěžek z prodeje vstupenek bude předán na podporu leteckého průzkumného praporu Kulčyckij.

 

Režisérka Ivanna Sloboďaňuk v současné době pracuje na dvou nových dokumentárních filmech, které budou uvedeny na jaře příštího roku.

 

Zdroj: Espreso

 

 

  1. Obraz legendárního ukrajinského umělce byl prodán v aukci za 76 000 eur

 

V aukci Sotheby's se za 72 000 eur prodal obraz „Zde se usadil mír“ od ukrajinského umělce Ivana Marčuka. Umělec to oznámil na svém Facebooku.

 

Cena krajinomalby překonala stanovený odhad 40-60 tisíc euro o téměř 30 %. „Nový majitel není znám. Doufám, že moje dítě bude mít šťastný osud,“ napsal umělec.

 

Ivan Marčuk nakreslil obraz již v roce 1982, dříve se nacházel v jedné soukromé sbírce v USA.

 

Ivan Marčuk již má za sebou několik úspěšných aukcí svých obrazů. V roce 2021 byl jeho obraz „Zlatá noc“ prodán na aukci „Golden Intersection“ za 97 000 dolarů.

 

Ivan Marčuk je ukrajinský malíř z Ternopilské oblasti, zakladatel techniky plontanismu (vrstvení malých čar, z nichž je vystavěna jedinečná kompozice barvy a světla). Umělec vytvořil přibližně 5000 děl, uspořádal více než 150 osobních a asi 50 kolektivních výstav.

 

V sovětských dobách nemohl Marčuk dlouho oficiálně vystavovat svá díla a byl vystaven útlaku a perzekuci ze strany KGB, do roku 2001 žil v Austrálii, Kanadě a USA. V roce 2007 byl britským deníkem The Daily Telegraph zařazen do hodnocení „100 géniů naší doby“.

 

Nutno podotknout, že obraz legendárního Marčuka se v aukci prodal za rekordní částku. Toto zátiší a 26 dalších uměleckých děl bylo nabídnuto k prodeji na podporu ozbrojených sil. 50 % z výtěžku aukce byly převedeny do charitativního fondu.

 

Zdroj: Glavcom

 

 

 

  1. Ve Lvově bylo otevřeno největší centrum současného umění Jam Factory Art Center

 

Po 8 letech revitalizace se ve Lvově otevřelo největší centrum současného umění Jam Factory Art Center. Nyní se v budově bývalé povidlové výrobny budou konat výstavy, divadelní a hudební představení a vzdělávací akce.

 

„Myšlenka založit nové kulturní centrum ve Lvově se zrodila v roce 2015, kdy se filantrop, kulturní podnikatel a historik Dr. Harald Binder rozhodl zachovat bývalou povidlovou výrobnu tím, že zde zřídí centrum současného umění. Po hloubkovém výzkumu a přípravě vyčlenil značné finanční prostředky na další rozvoj projektu,“ stojí ve zprávě.

 

Komplex se skládá ze šesti samostatných prostor o rozloze téměř 3500 metrů čtverečních. Prostor má mnoho speciálních částí: divadlo pro performativní praktiky vybavené nejmodernějšími technologickými prostředky, četné výstavní sály, z nichž některé fungují v kvalitním protileteckém krytu, parkoviště se střechou ze solárních panelů, moderní černá kostka, která slouží jako multifunkční prostor pro různé akce, Jam Cafe, tři terasy a dokonce i systém ,,chytré domácnosti“, který vám umožní ovládat světlo a zvuk prostoru z tabletu.

 

Budova bývalé výrobny povidel má statut pamětihodnosti místního významu. Byla postavená na objednávku židovského podnikatele Josefa Kronika v roce 1872. Po válce továrna dovážela vína z Moldavska a dalších částí SSSR, v roce 1970 byla přeměněna na továrnu na zpracování ovoce a zeleniny. Činnost továrny byla zastavena v 90. letech 20. století. Od roku 2008 byla budova dočasně využívána pro kulturní iniciativy.

 

Zdroj: Ukrinform

 

 

  1. V Paříži byla zahájena výstava fotografií dokumentující život ukrajinských dětí za války

 

Výstava ,,LensofInnocence“ byla zahájena v Galerii Géraldine Banier v Paříži. Jejími iniciátory je nezávislý ukrajinský kolektiv Spilka, který se věnuje umělecké a dobrovolnické činnosti. Skupinová výstava představuje více než 40 prací 25 mladých fotografů z Ukrajiny, ale i z USA, Francie, Německa a Velké Británie. Všechna díla vznikla na Ukrajině v letech 2014 až 2023.

 

Výstava podle iniciátorů projektu odráží každodenní život ukrajinských dětí. ,,I ve válečné zóně zůstávají děti dětmi. Navzdory válce si ukrajinské děti nacházejí místo pro zábavu, hry, užívání si přírody a trávení času mezi sebou. Jsou našimi strážci radosti a těmi, kteří nejvíce věří ve světlou budoucnost Ukrajiny.“

 

Mezi účastníky projektu jsou umělci Kaťa Lesiv, Miška Bočkarjev, Darja Svertilova, Oleksandra Tsurkan, Jehor Parker, Manuel Nieberle, Katrin Losing a další umělci. Kurátorem je Oleksij Hruško Rjasnyj. „Tato výstava si klade za cíl připomenout divákům atmosféru pohody a bezstarostné radosti, která je možná jen v dětství: osvěžující koupání v jezeře o letní neděli, pomalé odpoledne strávené s přáteli nebo výlet do vesnice na návštěvu babičky,“ oznamuje kurátorský text.

 

Veškerý výtěžek z prodeje děl půjde na opravu školy v deokupovaném městě Korolivka v Kyjevské oblasti.

 

Zdroj: Vogue UA

Soubory ke stažení
TISKOVÉ ODDĚLENÍ

Jana Malíková
Vedoucí tiskového oddělení
Tisková mluvčí
T: 257 085 444
M: 606 752 051
E: jana.malikova@mk.gov.cz


Petra Hrušová
Pracovnice tiskového oddělení
T: 257 085 362
M: 725 700 095
E: petra.hrusova@mk.gov.cz


Ivana Awwadová
Pracovnice tiskového oddělení
T: 257 085 484
M: 777 457 341
E: ivana.awwadova@mk.gov.cz


Jana Zechmeisterová
Pracovnice tiskového oddělení
T: 257 085 206
M: 702 210 656
E: jana.zechmeisterova@mk.gov.cz

info Novinářské dotazy prosím zasílejte na press@mk.gov.cz.

Ostatní (včetně dotazů dle zák. č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím) směřujte na epodatelna@mk.gov.cz, odkud budou zaslány příslušným odborným útvarům k vyřízení.

Spojte se s námi