Nastavení cookies

Podoby ukrajinské kultury – týden 40. (2023)

30.10.2023 16:00|ministerstvo

  1. V bojích na jihu Ukrajiny byl zraněn režisér Oleh Sencov

Oleh Sencov (1976) je ukrajinský režisér, občanský aktivista a voják Ozbrojených sil Ukrajiny. Narodil se a žil v Simferopolu na Krymu. V květnu 2014 byl zatčen ruskou FSB a odsouzen k 20 letům vězení. Ve vězení zahájil protestní hladovku, kterou držel několik měsíců. Z ruského vězení byl propuštěn v září 2019 v rámci velké výměny zajatců mezi Ruskem a Ukrajinou. Po začátku ruské invaze na Ukrajinu se přihlásil jako dobrovolník do ukrajinské armády. 

Se začátkem ozbrojené invaze Ruské federace na Ukrajinu změnil Oleh Sencov svoje tvůrčí povolání na profesi vojáka. Od jara letošního roku je nasazen v bojích na jihu Ukrajiny, kde již čtyřikrát utrpěl drobná a závažnější zranění. V pátek 20. října byl v těžkém boji raněn do boku. Podařilo se mu uniknout zajetí a vrátit se na svou základnu, odkud byl převezen do nemocnice k ošetření.  

 

Zdroj: Oleh Sencov (facebook)
Foto: Oleh Sencov (facebook)

 

 

 

  1. Na Ukrajinu se vrátilo 14 muzejních předmětů vyvezených z dočasně okupovaného území

Spojené státy americké předaly Ukrajině 14 archeologických předmětů vyvezených z dočasně okupovaného území Ukrajiny. Starožitnosti zabavila celní a pohraniční služba USA při pokusu o jejich nelegální doručení do země. Jedná se o 14 zbraní datovaných obdobím neolitu až středověku. Část z nich byla ukradena ze sbírek muzeí, jež se nachází pod ruskou okupační správou na jihu Ukrajiny. Další podle ukrajinského ministerstva kultury jsou předměty tzv. „černé archeologie“ a jejich původ se teprve bude zjišťovat. „Příslušníci okupační ruské armády budují rozsáhlé obranné struktury na okupovaném ukrajinském území, mimo jiné v areálech archeologických památkových rezervací. Nalezené archeologické vykopávky se tak dostávají do rukou „černých archeologů“, kteří se je snaží prodat do zahraničí“, uvádí ministerstvo na svých webových stránkách. 

V březnu tohoto roku americká strana již předala Ukrajině kamennou sekerku z doby pozdního neolitu a dvě středověké šavle a meč. Další archeologické předměty dostal ukrajinský prezident V.Zelenskyj během své poslední návštěvy do USA v září letošního roku. 

Nelegálně vyvezené předměty archeologie se daří zabavit nejen v USA. V úterý 24. října byla zadržena ve španělském Madridu zločinecká skupina, jejíž členové se snažili prodat nelegálně vyvezené z Ukrajiny artefakty starobylé skytské kultury. Policie u pašeráků zabavila 11 ukradených zlatých předmětů ukrajinského kulturního dědictví v hodnotě přes 60 milionů eur. Mezi zabavenými předměty jsou vzácné předměty pocházející z 8. a 9. století př. n. l., mimo jiné zlaté náušnice, přívěsek, náhrdelník typu choker a pektorál.

 

Zdroj: Hromadske
Foto: Ministerstvo kultury Ukrajiny

 

 

  1. Ruská správa města Mariupol zbourala historickou budovu z roku 1894

Okupační správa Mariupolu v Doněcké oblasti provedla nezákonnou demolici historické budovy ve městě. Budova prvního ženského gymnázia byla postavena v roce 1894. Od roku 1945 se využívala pro účely městské základní školy. Budova byla částečně poškozena při ostřelování města ruskou armádou v březnu 2022 a po téměř roce chátrání šla k zemi.

Zdroj: Espreso
Foto: mariupolcity.com 

 

 

  1. V Kyjevě se otevřelo Muzeum války

Dvacátého října se v Kyjevě pro veřejnost otevřelo Muzeum války včetně rozsáhlého areálu památníku, jehož součástí je mimo jiné více než stometrová socha Matka-vlast.

V současné době je značná část muzejních sbírek evakuována do specializovaných depozitářů na západní Ukrajině. Návštěvníci se však mohou těšit na několik nových expozic. V rámci expozice Přejmenování je vystaven sovětský erb demontovaný před několika měsíci ze štítu sochy Matka-vlast. Hrozba z nebe je projekt varující před nebezpečím, které pro Ukrajince představují ruské bezpilotní letouny. Expozice ukazuje různé typy dronů, které ruští agresoři používají k průzkumu a napadání pozemních cílů, včetně bezpilotního letounu Shahed. Součástí nové expozice je také výstava děl francouzského pouličního umělce Christiana Guemiho, známého jako C215, s názvem Guerre en Ukraine (Válka na Ukrajině). 

Za příznivých povětrnostních podmínek je rovněž možné vystoupat na vyhlídkovou plošinu na štítu sochy Matka-vlast, avšak za jeden den se na vyhlídku může dostat maximálně deset návštěvníků. 

 

Zdroj: ShoTam
Foto: Wikipedia; Ministerstvo kultury Ukrajiny

 

 

  1. V Kyjevě začal 52. filmový festival Molodist

52. ročník Kyjevského mezinárodního filmového festivalu Molodist se koná v Kyjevě od 21. do 29. října. Návštěvníci uvidí retrospektivu klasických hollywoodských filmů a ukrajinské filmové novinky včetně vítězných snímků mezinárodních filmových festivalů.

Slavnostního zahájení festivalu se zúčastnili členové festivalové poroty, mezi nimiž nechyběla ani italská herečka a režisérka Barbara Cupisti. Generální ředitel festivalu Andrii Khalpakhchi uvedl zahajovací film festivalu Romeo a Julie (1968), který je součástí retrospektivního programu „Století“ věnovaného 100. výročí narození režiséra filmu Franca Zeffirelliho. Před promítáním uctili diváci minutou ticha památku obránců Ukrajiny, kteří padli ve válce. „Je opravdu dojemné být svědkem toho, jak se Molodist vyvíjí v průběhu let. Festival přežil několik revolucí, vytrval během pandemie COVID-19 a nepřerušil svou činnost ani v době války. Mnoho filmařů se stali vojáky z povolání a někteří již bohužel nikdy nenatočí svůj další projekt. Jim patří naše nejhlubší úcta,“ řekl Khalpakchi na zahájení. 

Festival Molodist (v překladu – Mládí) je věnován primárně filmům začínajících filmařů. Letos své přihlášky na festival poslalo přes 2000 uchazečů z celého světa. Součástí festivalu tak bude soutěž Teen Screen určená dětským a teenagerským filmům, soutěž celovečerních dokumentárních debutů a národní soutěž ukrajinských krátkých filmů. Program Skandinávská panorama bude věnován filmům ze severských zemí a FORMA – experimentálním filmům. Celkem bude promítnuto více než 150 celovečerních a krátkých filmů.

Držitel hlavní ceny za nejlepší film v mezinárodním soutěžním programu obdrží finanční odměnu ve výši 5 000 dolarů a křišťálovou sošku skytského jelena, tradiční symbol festivalu Molodist. Na vítěze v dalších soutěžních sekcích čeká odměna ve výši 2000 dolarů. 

Zdroj: Livyj bereh
Foto: Bohdan Žuk

 

 

  1. Divadelní festival Zlatý lev ve Lvově

Ve Lvově skončil 34. ročník Mezinárodního festivalu pouličního divadla Zlatý lev. Letošní ročník nesl podtitul Divadlo je umění nepřemožitelné! a konal se ve dnech 5.- 10. října. V hlavním programu byla uvedena představení, která měla svou premiéru po zahájení ruské invaze.

Festivalu se zúčastnila divadla z celé Ukrajiny. Kromě kyjevských souborů se do Lvova sjeli divadelníci z měst napříč celou Ukrajinou, zejména z Vinnice, Luhanska, Sum, Kropyvnyckého, Černihova a Chersonu. Nechyběla ani divadla z Česka, Francie a Dánska. Českou republiku na festivalu zastupovalo divadlo V.O.S.A s pouličním představením První krok.

Scénická představení se uskutečnila v divadlech ve Lvově. Především si ale diváci užili nezapomenutelná pouliční představení pro celou rodinu a zahajovací průvod za účasti herců na chůdách. 

 

Zdroj: Ukrinform
Foto: Anastasie Smolienko 

 

 

  1. Lvovské muzeum historie pořídilo digitální kopii nejstaršího dřevěného kostela na Ukrajině

Dřevěná církevní architektura na Ukrajině sahá až do počátků křesťanství v regionu a je důležitou součástí kulturního dědictví země. Dnes v zemi odhadem stojí 2 000 dřevěných kostelů, řeckokatolických i východních pravoslavných. Většina z nich se nachází na západu země. 

Nejstarším dochovaným kostelem je Chrám svatého Michaela ve vsi Stara Skvarjava (Lvovská oblast) datovaný rokem 1508 s původním ikonostasem z 16. století. V říjnu letošního roku lvovské muzeum historie a náboženství, které se o kostel stará, pořídilo digitální verzi kostela. Jak model kostela v 3D formátu, tak virtuální prohlídka sakrální budovou jsou od října veřejně přístupné na webu muzea. Zájemci si také mohou prohlédnout zvětšené kopie obrazů z nejstaršího dochovaného ikonostasu nebo si poslechnout audio průvodce v anglickém nebo ukrajinském jazyce. 

Nápad s digitalizací nejstaršího dřevěného kostela vznikl v létě minulého roku poté, co ruské ozbrojené síly zasáhly při ostřelování dřevěný kostel Všech svatých v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny datovaný rokem 1526. 

 

Zdroj: Ukrinform
Foto: Ukrinform

 

 

  1. Pražská Státní opera uvedla koncert Ora spei na podporu Ukrajiny

Pražská Státní opera uvedla v sobotu 21. října koncert Ora spei, který byl prezentován jako hudební poselství solidarity a naděje pro Ukrajinu a ty, kteří trpí ve válce. Opera nabídla árie a ukázky z českých, italských, francouzských, ale především ukrajinských hudebních děl v podání osmi předních ukrajinských interpretů. O organizaci koncertu se postaral současný hudební ředitel Státní opery, ukrajinský dirigent Andrij Jurkevyč. 

Koncert zahájila krátká skladba Jsme, kterou krátce po invazi Ruska na Ukrajinu 24. února 2022 napsal ukrajinský skladatel Jurij Ševčenko na volném základě melodie ukrajinské národní hymny Ukrajina ještě nezemřela. Program dále představil tvorbu významných ukrajinských skladatelů (Jurij Ševčenko, Mykola Lysenko, Semen Hulak-Artemovskij, Jakiv Stepovij, Klimentij Dominčen, Julij Mejtus, Myroslav Skoryk a Anatolij Kos-Anatolskij) v provedení osmi ukrajinských pěvkyň a pěvců působících na Ukrajině i v zahraničí, z nichž mnohé u České republice vystupovali vůbec poprvé.

 

Zdroj: Opera Plus
Foto: Betty Vomáčková (Facebook)

Soubory ke stažení
TISKOVÉ ODDĚLENÍ

Jana Malíková
Vedoucí tiskového oddělení
Tisková mluvčí
T: 257 085 444
M: 606 752 051
E: jana.malikova@mk.gov.cz


Petra Hrušová
Pracovnice tiskového oddělení
T: 257 085 362
M: 725 700 095
E: petra.hrusova@mk.gov.cz


Ivana Awwadová
Pracovnice tiskového oddělení
T: 257 085 484
M: 777 457 341
E: ivana.awwadova@mk.gov.cz


Jana Zechmeisterová
Pracovnice tiskového oddělení
T: 257 085 206
M: 702 210 656
E: jana.zechmeisterova@mk.gov.cz

info Novinářské dotazy prosím zasílejte na press@mk.gov.cz.

Ostatní (včetně dotazů dle zák. č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím) směřujte na epodatelna@mk.gov.cz, odkud budou zaslány příslušným odborným útvarům k vyřízení.

Spojte se s námi