Nastavení cookies

Podoby ukrajinské kultury – týden 31.– 32. (2023)

28.08.2023 15:00|ministerstvo

  1. Ukrajina oslavila státní svátek bez velkých hromadných akcí 

 

24. srpen je na Ukrajině státním svátkem, kdy se připomíná obnovení ukrajinské nezávislosti v roce 1991. Podle průzkumu veřejného mínění Kyjevského institutu sociologie KMIS z roku 2023 se jedná o jeden ze tří nejdůležitějších svátků, který slaví 63% obyvatel. Větší popularitu mají jen dva náboženské svátky – Velikonoce (70%) a Vánoce (69%). Podobný průzkum v roce 2013 ukázal, že jenom 12% Ukrajinců považovalo Den nezávislosti za významný nebo důležitý den. Vnímání svátku se změnilo po začátku ruské invaze na Krym a Donbas v roce 2014. 

 

Vzhledem k nebezpečí leteckých útoků ze strany Ruské federace byly na celém území Ukrajiny zakázány jakékoli masové slavnosti a shromáždění připomínající 32. výročí nezávislosti Ukrajiny. Tento den si lidé však mohli připomenout návštěvou kina nebo jedné z mnoha muzejních výstav věnovaných cestě Ukrajiny k samostatnosti. Na hlavní ulici Chreščatyk v Kyjevě se konala výstava zničené ruské techniky.

 

Nový dokumentární film „Den nezávislosti“ režiséra Volodymyra Tychého vstoupil do ukrajinských kin právě 24. srpna. Film se natáčel přesně před rokem během jednoho dne 24. srpna 2022 v devíti ukrajinských regionech. Devět natáčecích štábů zaznamenali běžný chod života, lidské emoce a oslavy největšího státního svátku během prvního roku velké války na příkladě lidí různých profesí a to od hasiče, který zapíná signály leteckého poplachu, přes vojáka ukrajinské armády až k uklízečce v obyčejné městské hospodě Charkova. 

 

24. srpna byla zahájena výstava „Znak na štítu“ v Národním muzeu dějin Ukrajiny v Kyjevě. Nová expozice pojednává o historii a transformacích státního znaku Ukrajiny – trojzubce, který používali již knížata středověké Kyjevské Rusi. 

 

Zdroj: Radio Svobodná EvropaEspreso TV
Foto: Shutterstock 
 


 

 

  1. Ve Lvově byl zahájen festival moderních soch 

Nejstarší park města Lvova obsadily osm moderních soch. Díla do veřejného prostoru byla umístěna v rámci festivalu Lvovský týden sochy, jehož cílem je dostat současné sochařské umění do veřejného prostoru. „Ve veřejném prostoru ukrajinských měst je mnoho monumentální propagandy, různých historických soch, ale téměř nejsou díla současných kreativních tvůrců. Právě proto jsme se rozhodli tento projekt zahájit“, uvedl kurátor výstavy, zakladatel galerie YA Gallery Pavlo Gudimov. 

Sochy budou k viděni od poloviny srpna do konce listopadu v Stryjském parku ve Lvově. Jedná se o díla ze sbírky sochařského sympozia, které se každoročně koná ve městě Kaniv u Kyjeva. Sochy se liší jak tematicky, tak žánrově, ale spojuje je materiál, ze kterého byly vyrobeny. Je jím ukrajinská šedavá žula. 

Největší ohlas u návštěvníků vyvolala socha „Jsem si jistá“ ukrajinského umělce Vasyle Korčového, která byla od roku 2021 nainstalovaná v Kanivu a letos poprvé přijela do Lvova. Jedná se o antropomorfní sochu ženy, jejíž proporce neodpovídají idealizovaným standardům krásy, které jsou ve společnosti zakořeněny. 

 

Zdroj: Ya Gallery
Foto: Ya Gallery
 


 

 

  1. Ukrajinský film „Dovbuš“ vstoupí do českých kin na Den nezávislosti Ukrajiny

Dobrodružný film Dovbuš režiséra Olese Sanina přivádí diváky na počátek 18. století do temných časů karpatských zemí. V centru snímku stojí opričnik Oleksa, ukrajinský Robin Hood, který vytvoří skupinu zbojníků, jež bojují za svobodu, svou vlast a spravedlnost. Film symbolicky vstupuje do ukrajinských, českých, polských a německých kin na Den nezávislosti Ukrajiny a to 24. srpna.

Na natáčení Dovbuše se podílelo více než 1500 komparzistů a ve štábu pracovalo 120 lidí. Natáčení probíhalo v přírodních lokacích, na historických hradech a tvrzích, v restaurovaných objektech i na kulisách postavených od základů. 

Premiéra snímku se musela přeložit kvůli ruské agresi proti Ukrajině. Režisér Oles Sanin na filmu pracoval ze Lvova a štáb se připojoval z dalších měst, dokonce i z Mykolajivu a okupovaného Chersonu. „Dlouho jsme hledali možnosti, jak film dostat k divákům. A všichni jsme šťastní, že máme konečně datum premiéry – 24. srpen – den, kdy se Dovbuš stal nesmrtelným. Den, kdy jeho příběh začal inspirovat ostatní,” říká režisér.

 

Zdroj: Total Film
Foto: Totalfilm Media ©
 


 

  1. Byla zpřístupněna Ostrožská Bible z 16. století 

Ze sbírek Státního historického památníku v Ostrohu byla digitalizována a zpřístupněna Ostrožská Bible, první kompletní vydání všech biblických knih přeložených církevněslovanským jazykem z roku 1581. 

Texty Starého a Nového Zákona do církevní slovanštiny přeložila skupina vědců vyučujících na Ostrožské akademii, první vzdělávací instituci na Ukrajině. Okolo roku 1579 Ivan Fedorov založil při akademii tiskárnu. Pod jeho vedením pak vydávala nejvýraznější staroukrajinské tiskoviny, Ostrožská Bible je mezi nimi nejznámější. Je považována za mistrovské dílo pozdně středověké polygrafie. Byla vytištěna na papíře s filigrány Buské papírny a obsahuje celkem 628 listů. 

Digitalizovaná kopie nejcennější památky ukrajinského knihtisku je nyní přístupná online: https://ostrohcastle.com.ua/ostrozka-bibliya-1581-r/?fbclid=IwAR2HTypKKhdxsaVUYmVsM5iW3asln4sUgvlCXTxqO3v86b3IqDEvYAwYJA8#.

Zdroj: Suspilne Media
Foto: ostrohcastle.com.ua 
 


 

  1. Insight UA – online průvodce ukrajinskou kulturou 

Ukrajinský institut, příspěvková kulturní organizace Ministerstva zahraničních věcí Ukrajiny, spustil webovou platformu Insight UA, která informuje o osobnostech a událostech ukrajinské kultury. Web nabízí návštěvníkům různé způsoby poznání ukrajinské kultury prostřednictvím hudby, filmů, knih nebo online přednášek. 

Rubrika „Ruská válka proti Ukrajině“ obsahuje přehledný seznam historických a kulturních památek, které byly Ruskou federací poškozeny nebo zničeny ve válce, a informace o umělcích, kteří v současné době slouží v Ozbrojených silách Ukrajiny. 

Na webu jsou rovněž uvedeny zdroje, kde lze i v zahraničí poslouchat ukrajinskou hudbu nebo se dívat na ukrajinské filmy. 

 

Zdroj: Suspilne TV
Foto: Ukrainian institute 
 


 

  1. Poetický festival Meridian Czernowitz 2023 v Černovicích 

Od 8. do 10. září se v západoukrajinském městě Černivci bude konat 14. ročník poetického festivalu Meridian Czernowitz, kterého se zúčastní básníci z pěti zemí, a to z Rakouska, Izraele, Německa, Švýcarska a samozřejmě Ukrajiny. 

Kromě autorských čtení proběhnou na festivalu také křty pěti knih o válce Ruska proti Ukrajině, jejichž autoři v současné době slouží v ukrajinských Ozbrojených silách. Jedná se třeba o básnickou sbírku "[dasein: obrana přítomnosti]" paramedičky Jaryny Čornohuz, knihu povídek vojáka Artema Čecha „Bod nula“ nebo antologii válečných textů „Stanné právo“.

Svou novou sbírku malých próz „Burčák“ na festivalu uvede prozaik Taras Prochasko, jehož díla byla přeložena také do češtiny (třeba sbírka „Jetotak“). Mladé české víno je oblíbeným nápojem tohoto ukrajinského spisovatele s českými kořeny. Křest knihy se proto bude konat bezprostředně v Černovicích na vinicích. V průběhu čtení autor plánuje vybírat finanční dary na podporu ukrajinské armády. 

Město Černivci se stalo největším centrem kulturního života Ukrajiny po začátku velké války, a to především díky své geografické vzdálenosti ruským hranicím. Právě v Černivcích se konal i letošní ročník největšího Odeského filmového festivalu, který se z ostřelovaného přístavního města musel přemístit do bezpečnější západní oblasti země.  

Zdroj: Suspilne TV
Foto: Meridian Czernowitz 
 


 

  1. Výstava obrazů „Mariupol nezlomný“ v Kyjevě 

20. srpna byla v galerii města Kyjeva „Lavra“ zahájena mezinárodní výstava obrazů věnovaných boji o Mariiupol. Expozice se jmenuje „Mariupol nezlomný“ a potrvá do 21. září. Zahrnuje přes 50 děl ukrajinských, litevských, lotyšských, polských a německých umělců, kteří se rozhodli podpořit okupované ruskou armádou ukrajinské přístavní město. Všechny obrazy vznikly v letech 2022-2023 již po zahájení velké ruské invaze na Ukrajinu. 

Organizátoři také slibují bohatý doprovodný program. Tak třeba 29. srpna v galerii vystoupí komorní orchestr Mariupolské filharmonie, v polovině září se v galerii vystřídá několik mariupolských divadel se scénickými čteními nových textů nebo proběhne poetický večer za účasti herců Mariupolského divadla. 

 

Zdroj: Espreso TV
Foto: kyivcity.gov.ua 

Soubory ke stažení
TISKOVÉ ODDĚLENÍ

Jana Malíková
Vedoucí tiskového oddělení
Tisková mluvčí
T: 257 085 444
M: 606 752 051
E: jana.malikova@mk.gov.cz


Petra Hrušová
Pracovnice tiskového oddělení
T: 257 085 362
M: 725 700 095
E: petra.hrusova@mk.gov.cz


Ivana Awwadová
Pracovnice tiskového oddělení
T: 257 085 484
M: 777 457 341
E: ivana.awwadova@mk.gov.cz


Jana Zechmeisterová
Pracovnice tiskového oddělení
T: 257 085 206
M: 702 210 656
E: jana.zechmeisterova@mk.gov.cz

info Novinářské dotazy prosím zasílejte na press@mk.gov.cz.

Ostatní (včetně dotazů dle zák. č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím) směřujte na epodatelna@mk.gov.cz, odkud budou zaslány příslušným odborným útvarům k vyřízení.

Spojte se s námi