Nastavení cookies

Podoby ukrajinské kultury – týden 24. (2023)

26.06.2023 12:00|ministerstvo

1. Lvov přivítal začátek léta hudebním festivalem

21. června se ve Lvově konal každoroční Svátek hudby – Fête de la Musique. Jeho tradice vznikla v roce 1982 ve Francii. Akce se postupně stala jedním z nejoblíbenějších festivalů ve více než stovce zemí světa, a to včetně ukrajinského Lvova, kde se letos konal již osmý ročník. Princip Fête de la musique je jednoduchý: umožnit amatérským i profesionálním umělcům hrát na bezplatných koncertech pro širokou veřejnost.

Festivalu ve Lvově se zúčastnilo 145 interpretů, kteří zahráli na celkem 44 lokacích. V rámci oslav se podařilo vybrat přes 50 tisíc hřiven na podporů hudebníků, kteří bojují v Ozbrojených silách Ukrajiny. 

Tento den ve Lvově zněla živá hudba v ulicích a na náměstích, v parcích a v parčíkách, v kavárnách a muzeích, hrálo se zkrátka kdekoli. Město zaplavily vlny jazzu a blues, rocku a folku, elektronické i akademické hudby, sborového i sólového zpěvu, hip-hopu i zpívané poezie... Slavnostní atmosféra ve městě pomohla jeho obyvatelům aspoň na chvíli zapomenout na válečnou každodenní realitu. 

 

Foto: Kapela Mertvyj Piveň zahrála na Svátku hudby ve Lvově. // Andriana Stakhiv / Espreso TV
Zdroj: Espreso TV


 

2. Ukrajinské Černovice hostily filmový festival Mykolajčuk OPEN

Od 15. do 20. června se v západoukrajinských Černovicích konal divácký filmový festival Mykolajčuk OPEN. Během pěti dní bylo promítnuto 53 ukrajinských a mezinárodních filmů, z nichž osm domácích snímků měly na festivalu svou premiéru. 

Festival zahájil film Já, Nina režisérky Marysi Nikiťuk. Závěrečným filmem festivalu byl Sisu režiséra Jalmariho Helandera. O nejlepší festivalový snímek hlasovali jak diváci, tak odborná porota. V národní soutěži zvítězil dokument Oleksije Radynského Černobyl-22 o ruské okupaci areálu bývalé jaderné elektrárny. Hlavní cena mezinárodní soutěže poputovala do Polska – získal ji režisér Michal Kwiecinski za hraný film z dob druhé světové války Filip.

 

Foto: Udělení cen na festivalu Mykolajčuk OPEN v Černovicích. Kyrylo Avramenko / Mykolajčuk OPEN
Zdroj: Shpalta


3. V Kyjevě se konal knižní veletrh Knižní Arzenál

Od 22. do 25. června se v Kyjevě konal jeden z největších ukrajinských knižních veletrhů a literárních festivalů pod názvem Knižní Arzenál. Akce, která se každoročně koná v galerii bývalé carské zbrojnice a později továrny, se zúčastnilo několik desítek tisíc návštěvníků, i když letošní program byl z bezpečnostních důvodů výrazně chudší než obvykle. Veletrh již tradičně navštívili i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s chotí Olenou, kteří si prohlédli stánky s knihami a popovídali s nakladateli. Těsně před návštěvou akce podepsal prezident Zelenskyj nařízení, které zakazuje dovoz na Ukrajinu knih vydaných v Ruské federaci nebo v Bělorusku.

Během čtyř dnů se v rámci veletrhů konalo na sto různých literárních událostí, které se těšily mimořádnému zájmu publika. Jedna z akcí připomněla odkaz spisovatele Volodymyra Vakulenka zabitého okupační ruskou armádou loni na jaře v Charkovské oblasti. Ukrajinský PEN vydal nové autorovy sebrané spisy a jeho osobní deník, který Vakulenko psal až do odvlečení do ruského zajetí. Několik dalších akcí se věnovalo literatuře psané ukrajinskými vojáky a vojákyněmi. Od roku 2014 vyšlo na Ukrajině přes 1200 knih o válce, 220 z nich napsali samotní vojáci a veteráni rusko-ukrajinské války. Tomuto žánru byla v rámci festivalu věnována speciální sekce.

Na zahájení festivalu vystoupil komorní orchestr Mariupolské filharmonie. Po ruské okupaci přímořského Mariupolu se v budově filharmonie konají veřejná „soudní zasedání“ ve vykonstruovaných procesech nad ukrajinskými obránci města a dalšími „zrádci“, kteří odmítli spolupráci s okupačním režimem. 

 

Foto: Návštěvníci veletrhu Knižní Arzenál v Kyjevě. Oleh Pereverzev / Knyžkovyj Arsenal
Zdroj: Knyžkovyj Arsenal / Facebook


 

4. Ukrajinská známka „Ruská válečná loď“ získala filatelistický Oscar "World Post & Parcel Awards 2023"

Ukrajinská známka „Ruská válečná lodi, jdi...“ byla uznána nejlepší filatelistickou událostí loňského roku. Ocenění bylo uděleno v rámci celosvětové soutěže World Post & Parcel Awards 2023. Kromě toho státní podnik Ukrajinská pošta obsadil první místo ve dvou dalších kategoriích – „Poštovní operátor roku“ a „Lídr v oboru“. 

Známka „Ruská válečná lodi, jdi…“ se dočkala mnoha dotisků a její celkový náklad dávno přesáhl 5 milionů výtisků. Známka byla prezentována všem lídrům světových států, předsedům parlamentů a ředitelům mezinárodních organizací, kteří loni Ukrajinu navštívili. Teď bude rovněž vystavena ve Smithsonově poštovním muzeu ve Washingtonu.

 

Foto: Zastupitelstvo města Dnipro / Espreso TV
Zdroj: Ukrajinská pravda


 

5. Catherine Deneuve namluví audioknihu ukrajinské básnířky

Francouzské nakladatelství Editions des Femmes vydalo básnickou sbírku ukrajinské básnířky Ljubovi Jakymčukové Meruňky z Donbasu. Nyní připravuje i audioknihu, kterou načte francouzská herečka Catherine Deneuve. 

Ljubov Jakymčuk se narodila v Luhanské oblasti, která se od roku 2014 nachází pod ruskou okupací. Za svoji tvorbu získala řadu ocenění, např. Literární cenu Vasyle Symonenka (2010) a Cenu amerického fondu Kovalevych v kategorií poezie (2017). Básně jsou přeloženy do sedmnácti jazyků včetně češtiny. Na jaře 2023 byla Jakymčuková za sbírku Meruňky z Donbasu a báseň Modlitba nominována na cenu Emerging Europe Awards. Slavnostní předávání cen se uskuteční v listopadu.

Po zahájení ruské invaze Catherine Deneuveová podpořila Ukrajinu již několikrát. Na filmovém festivalu v Benátkách se herečka objevila s modrožlutou vlajkou na košili a poznamenala, že myslí i duší je s Ukrajinou. V březnu 2023 recitovala v živém přenosu televizní stanice TV5 Monde báseň Nadija od ukrajinské spisovatelky Lesji Ukrajinky. Podruhé báseň citovala na zahájení 76. ročníku filmového festivalu v Cannes.

Foto: Ljubov Jakymčuk 
Zdroj: Ljubov Jakymčuk (Facebook) 

 


6. Dva ukrajinské filmy budou k viděni v rámci Karlovarského filmového festivalu

V sekci Horizonty Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, který se letos bude konat od 30. června do 8. července, budou soutěžit dva ukrajinské filmy. 

Prvním filmem je černá komedie Lucemburk, Lucemburk režiséra Antonia Lukiče o cestě dvou bratrů-dvojčat z ukrajinské provincie na pohřeb jejich otce, který ještě na začátku 90. let emigroval za práci do zahraničí. Je to už druhý režisérův film, který bude v Karlových Varech uveden. Diváci, kteří se na festival nedostanou, si mohou komedii zhlédnout na streamovací platformě Netflix. 

Druhým filmem je dokument Železní motýli režiséra Romana Ljubého. Pojednává o dopravním letadle MH17 mířící z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, který byl ruskými militárními složkami sestřelen nad ukrajinském územím. Dokumentární koláž skládá obraz tragédie z široké palety dostupných zdrojů – záznamů letového radaru, přepisu odposlechů, ruských televizních reportáží, amatérských záběrů z místa dopadu, tanečních choreografií nebo animace dětských obrázků. 

Detailní informace jsou zveřejněny na webové stránce festivalu https://www.kviff.com/cs/program/katalog-filmu/zeme

Foto: Viktoriia Železná 
Zdroj: Filmový festival Karlovy Vary




7. V devíti ukrajinských městech se bude konat dětský filmový festival Children Kinofest

Children Kinofest je největší ukrajinský filmový festival pro děti a mládež. Od svého vzniku v roce 2014 jej navštívilo více než 250 000 diváků. Do soutěže dětských filmů bylo přihlášeno více než tisíc filmů, z nichž 25 získalo ocenění odborné poroty a finanční odměny. 

Letošní desátý festival se bude konat od 30. června do 9. července v devíti městech napříč Ukrajinou. Filmy budou k viděni rovněž online. 

Kromě ukrajinských filmových novinek diváci uvidí nové animované filmy z Norska a Nizozemska, dobrodružné filmy ze Slovinska, Dánska a Německa, komedie ze Španělska aj. V rámci letošního desátého ročníku připravují organizátoři také přehlídku nejlepších dětských filmů, které byly oceněné v předchozích festivalových soutěžích. 

 

Foto: Children Kinofest / Facebook 
Zdroj: Children Fest

Soubory ke stažení
TISKOVÉ ODDĚLENÍ

Jana Malíková
Vedoucí tiskového oddělení
Tisková mluvčí
T: 257 085 444
M: 606 752 051
E: jana.malikova@mk.gov.cz


Petra Hrušová
Pracovnice tiskového oddělení
T: 257 085 362
M: 725 700 095
E: petra.hrusova@mk.gov.cz


Ivana Awwadová
Pracovnice tiskového oddělení
T: 257 085 484
M: 777 457 341
E: ivana.awwadova@mk.gov.cz


Jana Zechmeisterová
Pracovnice tiskového oddělení
T: 257 085 206
M: 702 210 656
E: jana.zechmeisterova@mk.gov.cz

info Novinářské dotazy prosím zasílejte na press@mk.gov.cz.

Ostatní (včetně dotazů dle zák. č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím) směřujte na epodatelna@mk.gov.cz, odkud budou zaslány příslušným odborným útvarům k vyřízení.

Spojte se s námi