Nastavení cookies
Jiří Brady dostal klíč od Prahy. 28. říjen oslaví na náměstí
27.10.2016 - Mladá fronta DNES
Jiří Brady včera odpoledne převzal symbolický klíč od města Prahy. V Brožíkově sále Staroměstské radnice jej přivítala primátorka Adriana Krnáčová. "Je mi ctí, že můžu předat panu Bradymu symbolický klíč. Může se zdát, že hrůzy holokaustu jsou jen mlhavou vzpomínkou a něčím, co se nás netýká. To je ovšem omyl. Přeji si, aby si i současná generace uvědomila, čím si ta předchozí musela projít," řekla Krnáčová.
Prostor pro vyjádření úcty Bradymu dostal i ministr kultury Daniel Herman, Bradyho synovec. "Jiří Brady je člověk, na jehož životě můžeme číst dějiny dvacátého století. On sám říká, že v životě nejsou problémy, ale jen výzvy, které je třeba překonat. To je tak pozitivní přístup, že by ho měl do svého života zařadit každý," uvedl Herman.
Sám Brady přijal ocenění s velkou pokorou. "Vždycky jsem se snažil lidem pomoci a jsem rád že se to zdařilo a já mohu být teď tady," prohlásil Brady. Dnes jej čeká ještě převzetí pamětní medaile a pamětního listu od Sněmovny. "Když jsem se rozhodl, že pojedu do své vlasti, tak se manželka ptala, co tam budu dělat. Teď mám o zábavu postaráno," dodal se smíchem Brady.
Stručně okomentoval to, že nedostane ocenění z rukou prezidenta. "Nevztahuji si to ani tak na sebe. Jedná se spíše o demokracii, doufám, že to dobře dopadne. Co konkrétně to znamená, si musí každý domyslet," uvedl.
Brady sám se chce snažit dokázat, že jeho verze příběhu je pravdivá. Včera na obřad přiletěla i jeho dcera. Přivezla s sebou e-maily, které chce zveřejnit. Jedná se o Hermanovy e-maily, ve kterých se píše, že Brady vyznamenání dostane pouze v případě, že se Herman nesetká s dalajlámou. Sám Brady byl pro, aby se Herman s tibetským duchovním sešel. "Když mi prezident řekl, že mému strýci ocenění nedá, pokud se s dalajlámou sejdu, byl jsem v šoku, nikdy mě však nenapadlo schůzku odříct. To, že se na mě bude někdo, i když je to třeba pan prezident, mračit, jsou maličkosti proti tomu, co prožili lidé například v Osvětimi," komentuje Herman. Zítřejší výročí vzniku Československa plánuje Brady slavit na Staroměstském náměstí.

***

Když jsem se rozhodl, že pojedu do své vlasti, tak se manželka ptala, co tam budu dělat. Teď mám o zábavu postaráno.

 
Spojte se s námi