Nastavení cookies
Nejlepší verbíř je z Bojanovic
27.06.2016 - Hodonínský deník
Pětadvacet tisíc diváků si do Strážnice přišlo prohlédnout letošní folklorní program. I přes mohutné davy vyjížděla sanitka jen třikrát, policisté nemuseli zasahovat.

Strážnice - Zámecký park a skanzen ve Strážnici zaplnily na konci minulého týdne desetitisíce návštěvníků. Už po jednasedmdesáté se do jihomoravského města sjely soubory z celé České republiky, ale i dalších zemí Evropy, Asie, Afriky a Ameriky. Připravený pro ně byl areál se dvěma amfiteátry a dalšími místy, kde mohly předvádět své umění. "Skladba pořadů byla vydařená, diváky mohl nalákat i rozšířený program ve skanzenu," popsal Zdeněk Bobčík z Národního ústavu lidové kultury.

V amfiteátru Bludník zámeckého parku předal jako součást zahájení v pátek večer ministr kultury Daniel Herman Cenu Ministerstva kultury v oboru zájmových uměleckých aktivit řediteli Národního ústavu lidové kultury Janu Kristovi. Ten vede vědecké pracoviště od roku 1997 a letos na podzim odchází do důchodu. "Toto ocenění je symbolickým poděkováním panu řediteli Kristovi za dlouholetou a soustavnou práci ve prospěch Národního ústavu lidové kultury," řekl Herman. Ústav byl za pomoci místní radnice hlavním organizátorem. Do Strážnice se sjelo celkem dva a půl tisíce účinkujících z České republiky a tři sta ze zahraničí. Objevily se soubory z Indie, Kolumbie, Egypta, nechybělo Slovensko, Irsko či Holandsko. Na folkloristy se přišlo podívat více než pětadvacet tisíc návštěvníků. To si vyžádalo i pomoc hasičů, policistů, strážníků a zdravotníků. "Státní policie ve Strážnici dostala na dobu festivalu posily, policisté hlídkovali i v areálu. Hasiči měli připravenou výjezdní jednotku. Záchranná služba byla přítomná přímo v areálu, sanitka zde stála čtyřiadvacet hodin denně," při- blížil Bobčík. Sanitku využili lidé celkem třikrát, odvážela dehydrované účastníky akce i člověka se srdečními potížemi. Republiková policie podle slov mluvčí Andrey Cejnkové neřešila ve Strážnici mimořádnou situaci.

Strážnici měli na starosti stánky a stánkaře. Pomáhali i s odjezdy autobusů. "Měli po dobu festivalu nepřetržitou službou. Vše ale bylo v pořádku," zhodnotil strážnický místostarosta Walter Bartoš. Město také pomáhalo domluvit ubytování zahraničních souborů v budově Interstudent.

Vítězem jednatřicátého ročníku Soutěže o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku se stal Martin Vaculík z Dolních Bojanovic. Následoval Antonín Žmola z Kněžpole a Petr Klein z Nedachlebic.

Festivalovým návštěvníkům otevřel bránu i strážnický skanzen. "Letos jsme měli připravený program Hore dědinú muzika hráła... aneb Z Lipova na Lhotky. V sobotu a v neděli mohli lidé navštívit domky ve skanzenu a prohlédnout si různá řemesla, přípravu krojů či ochutnat tradiční pokrm," zmínila etnoložka Markéta Lukešová.

Strážnice 2016 . festival navštívilo přes 25 000 diváků . předvedlo se zde 2 500 účinkujících z České republiky a 300 zahraničních hostů . souborů, muzik, sborů a dalších uskupení se objevilo 113
Spojte se s námi