Nastavení cookies

Předmět dotazu: Zadávací dokumentace, kap. 1.3., str. 4, bod 1-4 a formulář Přihlášky, kap. 9, bod d) a příloha Rozpočet projektu, list Údaje a typ výzkumu
Dotaz:  V zadávací dokumentaci jsou specifikovány pojmy: základní výzkum, aplikovaný výzkum, průmyslový výzkum a experimentální vývoj.
V přihlášce a v příloze rozpočtu jsou jen pojmy: základní výzkum, průmyslový výzkum a experimentální vývoj. Je-li v etapě převažující aplikovaný výzkum (v humanitních/společenských vědách), jak jej máme v přihlášce a rozpočtu uvádět? Jako průmyslový výzkum?

Odpověď: Ano, v přihlášce a v příloze rozpočtu jde buď o průmyslový výzkum nebo o experimentální vývoj – podle platné legislativy je aplikovaný výzkum nadřazený pojem zahrnující „průmyslový výzkum, experimentální vývoj nebo jejich kombinace“. Jak je mj. uvedeno v manuálu, nemá toto členění u programu NAKI II praktický dopad („Údaje o typu výzkumu jsou informativní a jsou vyžadovány ze zákona. Nemají vliv na celkovou výši dotace – ta je u všech subjektů až 100% nezávisle na jednotlivých podílech výzkumu.“), ale je předpisy vyžadováno.

 

Předmět dotazu: Obecně k projektovým výstupům
Dotaz: Dobrý den, zajímalo by mne, jak je to s datem uplatnění výstupů projektu v souvislosti s trváním projektu. Jde mi o to zda je možné v RIV uplatnit projektové výsledky po skončení samotného řešení projektu. Tzn., zda je možné např. naplánovat ukončení řešení projektu k 31. 12. 2020, v druhé polovině roku 2020 uspořádat např. výstavu s tím, že v RIV se tento výstup objeví až v roce 2021; nebo k datu ukončení projektu musí být již veškeré výsledky promítnuty do RIVu a je tedy fakticky nutné řešení projektu ukončit rok dříve a poslední rok řešení už nechat pouze na zápis výsledků do RIV?
Odpověď: Výsledky projektu musí být uplatněny do konce jeho řešení (dle dotazu do 31. 12. 2020, tj. včetně výstavy ve druhé polovině roku 2020) s tím, že po jejich schválení jako výsledků projektu poskytovatelem budou do RIV vloženy v následujícím roce (tj. dle dotazu k 31. 5. 2021).

 

Předmět dotazu: Zadávací dokumentace, kapitola 5.4, odstavec 6
Dotaz: Dobrý den, mám dotaz týkající se dílčích výstupů typu B (odborná kniha). Rád bych se zeptal, zda je přípustné odborné knihy vydané v rámci projektu prodávat a v případě, že ano, zda je nutné tyto příjmy zahrnout do rozpočtu projektu, tzn. ponížit způsobilé náklady o předpokládaný zisk?
Odpověď: Ano, je možné vydat odbornou knihu tak, aby byla publikace prodejná a šla do řádné distribuce. Náklady na publikaci by byly hrazeny jednak z účelových výdajů MK, jednak z neveřejných zdrojů (tj. z prostředků žadatele/příjemce = předpokládaného zisku) a takto uvedeny v části B.II přihlášky návrhu projektu. Dále by bylo toto podílové hrazení nákladů uvedeno v komentáři u příslušných druhů výdajů v návrhu rozpočtu projektu.
V případě, že není možné předpokládaný zisk z jakýchkoliv důvodů předem stanovit a zahrnout ho do nákladů projektu, nebo skutečný zisk by byl vyšší než předpokládaný nebo by zisku bylo dosaženo až po ukončení řešení projektu, je příjemce jako výzkumná organizace povinen zisk využít pouze na svůj výzkum a vývoj a další omezení obecně závazné právní předpisy nestanovují.

 

Předmět dotazu: Přihláška projektu (verze K i D) Základní údaje o projektu
Dotaz: Ve stránkování je číslována strana 2 (vpravo dole) a za ní následuje opět strana 2 (uprostřed dole). Je toto cílené kvůli počtu uchazečů a nemá se měnit, nebo se jedná o chybu, která má být opravena?
Odpověď: Jde o chybu, omlouváme se. Pokud nebude opraveno, nebude to považováno za nedostatek.

 

Předmět dotazu: Náklady nebo výdaje na služby
Dotaz: Ráda bych se zeptala, jestli práce grafika a práce architekta na výstavě je nutné dát do „služeb“, nebo je možné je zařadit do autorských honorářů. Předem děkuji za odpověď. 
Odpověď: Jak je uvedeno v části 5.3.1 odst. (2) písm. d) ZD na str. 32, jde o osobní náklady. Autorské honoráře v položce služby se pro účely tohoto programu a soutěže nepřipouští.

 

Předmět dotazu: Příloha č. 9A – definice druhu výsledku
Dotaz: Dobrý den, prosím o upřesnění, zda je možné u výstupu typu Nmap vytvořit virtuální (primárně elektronický) 3D/4D model/mapu? Tj. zda není preferována tištěná verze. Děkuji.
Odpověď: Podle příkazu ministra kultury č. 25/2014 (Příloha č. 9c ZD, str. 16) se Nmap předkládá v listinné i v elektronické podobě:
v listinné podobě: Listinná podoba výsledku Nmap dle bodu 1 bude tištěna v měřítku, kteréumožňuje posoudit dosažení původních výsledkůvýzkumu a vývoje.
v elektronické podobě:
Datové přílohy budou odevzdány na CD současněs funkčním odkazem na veřejněpřístupnéúdaje. Pokud je struktura dat složitá, je součástí předávaných i zveřejňovaných dat komentář, co jaká složka (adresář, soubor) obsahuje.
Příloha č. 9c ZD stanovuje i další náležitosti pro druhy výsledků Nmap, Nmet a Npam v kompetenci MK a doporučuje se uchazečům se s ní podrobně seznámit.

 

Předmět dotazu: ZD Výsledky 5.4.
Dotaz: 
1. Předpokládám, že výsledku (jakéhokoli) musí být dosaženo během řešení a ne až po skončení projektu?
2. Lze uplatnit výsledek typu audiovizuální tvorba, jde-li o databázové záznamy zpracované v průběhu projektu a uložené do již existující databáze (tj. databáze vzniklé před NAKI projektem)?
3. Lze vzniklé databázové záznamy uplatnit jako samostatný výsledek za každý rok projektu? - výsledky by tak odpovídaly jednotlivým etapám projektu.

Odpověď: 
1. Ano, výsledek musí být ale nejen dosažen, ale i uplatněn (tj. článek nebo kniha vydány, metodika certifikována, technologie ověřena apod.) v průběhu řešení projektu.
2. Ano, ale databázové záznamy zpracované v průběhu projektu musí být jednoznačně odlišitelné od již existujících záznamů.
3. Ne, pokud je pro jakýkoliv druh výsledku použita stejná metodika řešení, jde o jeden výsledek, který nelze členit podle let, lokalit apod. a uplatňovat jako více výsledků.

 

Předmět dotazu: Zadávací dokumentace 5.4. (3) Ke druhu výsledku Nmet s. 38-39
Dotaz: Chceme si ověřit, zda níže uvedené potvrzení příslušného orgánu státní správybude dostatečné pro výsledky typu Nmet. Tedy, zda stačí jen základní vyjádření nebo nutný nějaký delší text.
Potvrzujeme, že jako kompetenčně příslušný orgán státní správy můžeme zajistit certifikaci níže uvedených odborných metodik, nebo vydat odborné stanovisko pro jejich certifikaci.
Tyto přínosné materiály také využijeme pro vlastní aktivity.
Rámcové vymezení plánovaných metodik: … 

Odpověď: Ano, formulace písemného vyjádření kompetenčně příslušného orgánu je dostatečná; pouze připomínáme, že vyjádření musí být potvrzeno (minimálně na úrovni ředitele odboru příslušného orgánu).

 

Předmět dotazu: Příloha č. 2, rozpočet projektu
Dotaz: Zasílám excelovou tabulku rozpočtu DG18_D2_P2, která v záložce "Celkem" A6 FKSP a v záložce D.ú.1 A6 FKSP hlásí nesprávnou HODNOTU!
Odpověď: 
1. Jde o čtyřletý projekt, kde jste v posledním roce 2022 (kdy již nemá být řešen) na záložce A5;A6 (řádek 31, sloupce AH a AI) omylem vložili znak, který Excel nezobrazuje. Správný postup je poslední rok vůbec nevyplňovat (viz manuál, str. 27, bod 6). Stačí vymazat obě pole (Delete) a součty na záložkách „Celkem“ a „D.ú.1“ se již zobrazí.
2. Součet FKSP na záložce „D.ú.1“ za celou dobu řešení je ale nesprávný (7 místo 8 tis. Kč), protože jste se dopustili další chyby, přestože je v ZD i v manuálu na str. 27 v bodu 5 výslovné upozornění („Navrhované a požadované náklady v tabulkách rozpočtu se budou uvádět v tisících Kč bez desetinných míst.“).
V jednotlivých letech 2018-2021 jsou vyplněny hodnoty 1,7 (Excel je zobrazí jako 2,0), takže součet je 6,8 (zobrazí se jako 7,0), místo 8.
Nedodržení podmínky zaokrouhlení na celé tis. Kč ve všech částech návrhu projektu je důvodem pro nepřijetí návrhu projektu do veřejné soutěže – viz mj. část 6.1 ZD, kritérium č. 2 (str. 43):

Je dodržen ve všech částech návrhu (textové i tabulkové) řád (tis. Kč) navrhovaných a požadovaných nákladů a podmínka zaokrouhlení na celé tis. Kč bez desetinných míst?“.

 

Předmět dotazu: Zadávací dokumentace 2. Veřejné soutěže ve výzkumu, experimentálním vývoji a inovacích

  • Vyhlášení – dotaz: 1
  • Kapitola 5.3., čl. (8), str. 31 – dotaz: 2- 5
  • Kapitola 5.3.1., čl. (2-e), str. 33 – dotaz: 6

Dotaz:  

  1. V případě návrhu přihlášky dle typu projektu D (příjemce + další účastník) a typu projektu K (příjemce-koordinátor + příjemce) je rozdíl pouze v příjmu finančních prostředků (u D obdrží pouze příjemce, u K obdrží všichni příjemci samostatně)? U typu projektu K jsou všichni příjemci samostatně odpovědni za svůj rozpočet, kdežto u D je příjemce zodpovědný za celý rozpočet? Jsou mezi uváděnými typy projektů ještě další odlišnosti?
  2. V rámci projektu je plánována tvorba a tisk odborné knihy. Je stanoven/omezen minimální/maximální počet výtisků? Jsou uznatelné náklady na vydání této odborné publikace? Odbornou knihu je třeba distribuovat bez výnosů (zadarmo) mezi cílové skupiny na základě předávacího protokolu, nebo je možno knihu zpoplatnit a distribuovat přes obchodní síť?
  3. Je uznatelný nákladem občerstvení k plánovaným workshopům?
  4. Jedním z plánovaných výstupů je uspořádání výstavy. Pořádání výstavy budou zajišťovat organizace, do jejichž expozic se platí vstupné, tj. vstup na výstavu bude v rámci vstupného nikoli samostatně. Je to v pořádku, nebo musí být vstup na výstavu zcela bez vstupného, tedy mimo běžné vstupné organizace?
  5. Může být uznatelným nákladem (při zdůvodnění) uznána i propagace výsledků v době řešení projektu (informace o odborné publikaci, mapách, informace a pozvánky na pořádané výstavy a workshopy)?
  6. Při plánování stipendií studentům – je třeba uvádět jmenovitě konkrétní studenty? Pokud ano, je možnost jejich změn (v případě ukončení jejich studia, atp.)?

Odpověď: 

  1. Mezi projekty typu „D“ a „K“ je primární rozdíl v právní odpovědnosti za plnění závazků vůči poskytovateli vyplývající ze smlouvy o poskytnutí podpory (u „D“ odpovídá pouze jeden příjemce, u „K“ všichni příjemci), dále ve způsobu poskytnutí prostředků. Další odlišnosti v terminologii atd. vyplývají z právní odpovědnosti.
  2. Minimální počet výtisků knihy stanoven není. Náklady na její vydání jsou způsobilými náklady. Jsou možné oba způsoby distribuce (podrobnosti pro oba způsoby, které nejsou předmětem tohoto dotazu, jsou uvedeny v odpovědích na ostatní dotazy).
  3. Náklady na pohoštění (občerstvení), jak je výslovně uvedeno v části 5.2 odst. (8) na str. 31 ZD, nejsou způsobilými náklady projektů programu NAKI II.
  4. Odpověď na tuto otázku je složitější.  Pokud je vlastník výstavních prostor zároveň uchazečem/spoluuchazečem ve společném výzkumném projektu, pak je na jeho/jejich rozhodnutí, zda bude budoucí výsledek výstava  přístupná za úplatu  (vstupné) či bezplatně. V případě vstupného musí být výnosy prokazatelně použity na primární nehospodářské činnosti příslušné výzkumné organizace. 
    V případě, že vlastník výstavních prostor  není účastníkem společného projektu, předpokládá se, že prostory poskytne za úplatu (nájemné), pak vstupné na výstavu je nutné. Nelze nést náklady na vznik daného výsledku, aby výnosy připadly jinému subjektu mimo tento projekt.  Technické řešení oddělení vstupného na výstavu jako výsledku výzkumu od vstupného do běžných expozic  pronajímatelské instituce je na uchazečích o podporu, nikoliv na poskytovateli. 
  5. Náklady na propagaci výsledků, jak je výslovně uvedeno v části 5.2 odst. (8) na str. 31 ZD, nejsou způsobilými náklady projektů programu NAKI II.
  6. Ne, u výdajů A4 (stipendia studentů) je není třeba uvádět jmenovitě, jak je mj. uvedeno i v manuálu na str. 32 (u manuálu pro verzi „D“).

 

Předmět dotazu: Kapitola 6. Specifikace výsledků projektu (výčet očekávaných výsledků).
Dotaz: Je výsledek řešení projektu Gfunk „funkční vzorek“ vázán na stejnou dobu platnosti dle zákona č. 478/1992 Sb. podobně jako výsledek Fuzit „Užitný vzor“? Má „funkční vzorek“ stejnou relevanci jako hlavní výsledek projektu? Děkuji.
Odpověď: Zákon č. 478/1992 Sb., o užitných vzorech, se týká jen výsledku druhu Fuzit. Výsledek druhu Gfunk „funkční vzorek“ není vymezen zákonem, nejde o právní ochranu duševního vlastnictví (jako u Fuzit)a doba platnosti u něj není stanovena. Funkční vzorek je hlavním výsledkem projektu (viz část 5.4. ZD, str. 38).

 

 

 

Spojte se s námi