Nastavení cookies

Předmět dotazu: Zadávací dokumentace
5.3.3. Další provozní náklady nebo výdaje
(d) náklady nebo výdaje na zveřejňování výsledků projektu
Dotaz:  Dobrý den, prosím o upřesnění, jestli konferenční poplatky a tisk posterů spadají pod náklady 5.3.3. (d) náklady na zveřejňování výsledků projektu?
Odpověď: Ano, pokud konferenční poplatky atd. nejsou hrazeny jako služba, mohou být hrazeny jako náklady ad 5.3.3. (d) náklady na zveřejňování výsledků projektu.

 

Předmět dotazu: Přihláška návrhu projektu – oddíl: B.IV. Popis projektu – subkap. 9 Etapy projektu
Dotaz:  Lze termíny v paragrafu i) Termín odevzdání výsledků etapy uvádět v této podobě:
2020-06-31 1x článek ve sborníku
2022-12-31 1x software

Odpověď: Ano, je to možné.

 

Předmět dotazu: Přihláška návrhu projektu, rozpočet, přílohy
Dotaz:  Lze použít u všech tisknutých dokumentů oboustranný tisk?
Odpověď: Ano, je to možné.

 

Předmět dotazu: Zadávací dokumentace str. 38 a následující, kapitola 5.4. Očekávané výsledky a zároveň str. 13 kapitola 3.3 Cíle programu Globální cíl 1, specifický cíl 1.1.
Dotaz:  Může být hlavním výsledkem pro projekt se specifickým cílem 1.1 specializovaná veřejná databáze? V zadávací dokumentaci je uvedena mezi vedlejšími cíli ve formátu A – audiovizuální tvorba, elektronické dokumenty a včetně specializované veřejné databáze. A zároveň v rozporu s informacemi ze semináře k NAKI dne 4.4.2017, ze kterých vyplývá, že specializovaná veřejná databáze může být hlavním výsledkem projektu.
Odpověď: Ne, výsledek druhu „A“ (včetně specializované veřejné databáze) není hlavním výsledkem projektu. Informace ze semináře byla asi špatně pochopena – v případě specializované veřejné databázemůže jít o cenný (a nákladný) výsledek projektu a proto se uvádí v části 5.2.1 každý takovýto výsledek samostatně, ale vždy jde o vedlejší výsledek projektu (viz str. 14 prezentace ze semináře zveřejněné na webu MK).

 

Předmět dotazu: Zadávací dokumentace str. 38-39, kapitola 5.4, hlavní výsledky Nmet.
Dotaz:  Dobrý den, v našem projektu je hlavním cílem specializovaná veřejná databáze a její využití ve vzdělávacím procesu, zejména na VŠ. Plánujeme v tomto směru dva hlavní výsledky, a) certifikovanou metodiku na tvorbu specializované databáze (tematicky i technologicky), je v tomto případě certifikujícím resortem MK? b) Certifikovanou metodiku na pedagogické využití, je i v tomto případě certifikujícím  resortem MK, nebo MŠMT? Pakliže MŠMT, existuje nějaké závazné znění písemného vyjádření a jakým způsobem se má toto vyjádření má doložit v žádosti o dotaci?
Odpověď: Pro oblast vzdělávání je certifikujícím resortem Nmet vždy MŠMT (v obou případech a) i b).
Ne, závazné znění písemného vyjádření neexistuje, požadavky jsou uvedeny na str. 39 ZD („uchazeč(i) současně předloží písemné vyjádření daného orgánu, že metodiku buď certifikuje nebo vydá závazné odborné stanovisko pro její certifikaci MK. V tomto případě není postačující vyjádření daného orgánu, že má zájem na vzniku certifikované metodiky pro určité/neurčené uživatele či hodlá být jejím uživatelem on sám, že je vznik metodiky společensky potřebný, aktuální apod. podpůrná vyjádření, pokud není současně explicitně formulován a potvrzen (minimálně na úrovni ředitele odboru a vyšší kompetenčně příslušného orgánu státní správy) závazek certifikaci jako kompetenčně příslušný orgán státní správy zajistit či vydat odborné stanovisko pro její certifikaci, které MK převezme.“). Jedna z možností formulace vyjádření je uvedena i v odpovědích na dotazy.
V žádosti se uvádí jako samostatná příloha návrhu projektu (viz P10 ZD, bod č. 8).

 

Předmět dotazu: Zadávací dokumentace str. 31, kapitola 5.3 Vymezení položek způsobilých nákladů.
Dotaz:  
1. Dobrý den, v našem projektu počítáme s vedlejším výsledkem M a W, to znamená, že ani v tomto případě není uznatelným výdajem pohoštění?
2. Kam v rozpočtu zařadit hovorné z mobilního telefonu (služba), který bude pořízen pouze pro realizaci projektu?
3. Kam v rozpočtu zařadit proplácení cestovních nákladů včetně ubytování pro účastníky konference s odborným příspěvkem, kteří nejsou osoby podílející se na projektu, v případě, když je konference vedlejším hlavním výsledkem projektu?

Odpověď: 
1. Ne, pohoštění není v žádném případě způsobilým nákladem projektu, jak je jasně napsáno v části 5.3 odst. (8) ZD.
2. „Hovorné“ náleží do části 5.3.5. Doplňkové (režijní) náklady nebo výdaje a to i v případě, že nejsou proporčně rozpočítávány.
3. Cestovní náklady pro osoby, které se nepodílejí na řešení projektu, nejsou způsobilými náklady.

 

Předmět dotazu: Příloha č. 3 přihlášky – Specifikace rozpočtu projektu – část Ostatní osobní náklady – list A2 a část Stipendia studentů – list A3,A4
Dotaz:  
U většího počtu osob najímaných pro potřeby projektu na dohodu o provedení práce a vedených v příslušné kolonce přihlášky jako „DP“ se ve sloupečku Ekvivalent úvazku na projektu (hod/rok) uvádí tento ekvivalent součtem předpokládaných odpracovaných hodin všech zapojených pracovníků za daný rok, nebo má být uveden předpokládaný objem odpracovaných hodin zprůměrovaný na jednu osobu? Která z uvedených variant je tedy správná:
- dokumentátor (5 osob)       a ve sloupečku Ekvivalent úvazku na projektu (hod/rok)500(5 osob po 100 hodinách – celkem 500 odpracovaných hodin za rok)
nebo
- dokumentátor (5 osob)       a ve sloupečku Ekvivalent úvazku na projektu (hod/rok)100  (5 osob, z nichž každá odpracuje jako ekvivalent úvazku na projektu 100 hodin)
nebo
- je vyžadováno, aby na každý samostatný řádek byl uveden vždy jeden pracovník a k němu předpokládaný počet odpracovaných hodin (pak by v excelové tabulce bylo pět řádků s uvedením funkce dokumentátor a ve sloupci Ekvivalent úvazku na projektu (hod/rok)v každém řádku hodnota 100).
Obdobně je tomu v kategorii stipendia. Při větším počtu studentů se do sloupečku Ekvivalent úvazku na projektu (hod/rok)uvádí prostý součet všech hodin, které v daném roce studenti v rámci projektu odpracují, nebo se vyžaduje uvést, kolik hodin v průměru odpracuje jeden student?

Odpověď: Správně je první příklad - dokumentátor (5 osob) a ve sloupečku Ekvivalent úvazku na projektu (hod/rok): 500.

 

Předmět dotazu: Příloha č. 7, vzorová smlouva, strana 7, článek 4, bod 2
Dotaz:  Je možné získat např. týdenní odklad k doložení zúčtování za předchozí rok popř. nejlépe změnit toto datum ve smlouvě? Na naší instituci se mzdy účtují zpravidla po 10. dni následujícího měsíce, pro naše ekonomicko-správní oddělení je tento termín téměř nezvládnutelný.
Odpověď: Ne, změna vzorové smlouvy ani odklad termínu nejsou možné.

 

Předmět dotazu: Služby - poptávka
Dotaz:  Je možné doložit provedenou poptávku emailovou korespondencí ve formátu pdf?
Odpověď: Ano, je to možné.

 

Předmět dotazu: ZD 5.3.4.
Dotaz:  Je možné do uznaných nákladů (služby) započítat nutné restaurování uměleckých děl, které budou vystaveny na výstavě, která je hlavním výstupem projektu NAKI II (a budou odborně zpracovány, vč. zhodnocení restaurátorského zásahu, v katalogu této výstavy)?
Odpověď: Bez znalosti konkrétního projektu nelze odpovědět a podle části 1.1 odst. (4) ZD v průběhu soutěžní a hodnotící lhůty nebudou poskytovány žádné informace vztahující se ke konkrétním návrhům projektů.
Obecně ale platí, že restaurování uměleckých děl není výzkumem a z uvedeného ani není zřejmé, jakou vazbu na návrh projektu by restaurování mělo mít.

 

Předmět dotazu: Výše úvazku
Dotaz:  Existuje nějaké doporučení o výši úvazku pro hlavního navrhovatele a spolunavrhovatele? Či pro členy týmů?
Děkujeme za vysvětlení.

Odpověď: Ne, žádné doporučení neexistuje. Pokud by ale výše úvazku byla příliš nízká, neodpovídala by návrhu projektu, jeho cílům atd. a projevilo by se to při jeho hodnocení podle hodnotících kritérií (viz část 6.2.1.ZD).

 

Předmět dotazu: Hneleg - výsledky promítnuté do směrnic a předpisů nelegislativní povahy
Dotaz:  Dobrý den,
Chtěli bychom vytvořit směrnice, které by určovaly jakým způsobem se chovat k fyzickému fondu (fonografický váleček a standardní gramofonová deska) nacházejících se ve fondech knihoven, muzeí a archivů.
Můj dotaz je, zda můžeme vytvořit interní směrnici Národního muzea a vykázat ji jako Hneleg. Definice říká příslušného poskytovatele. Kdo se myslí příslušný poskytovatelem?
Nebo se toto váže pouze doporučení nelegislativní podoby, tedy směrnice v rámci Ministerstva kultury?
Jakým způsobem máme tento výsledek zmínit v projektu NAKI? Je toto uznatelný výsledek?

Odpověď: Ne, interní směrnice NM není uznatelným výsledkem druhu Hneleg. Poskytovatelem je MK a muselo by tedy jít o směrnici MK. Doporučujeme proto zvážit uplatnění výsledků výzkumu jako jiného druhu výsledků, např. Nmet.

 

Předmět dotazu: Kap. 5.3.2. náklady na pořízení majetku; odst. (3) majetek, který je jedinečný (…jaká je tržní cena a příp. kurz platný v době podání návrhu projektu s uvedením výpočtu dle zadávací dokumentace.)
Dotaz:  Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda cena pořizovaného jedinečného majetku, který je pořizován ze zahraničí skrze českého dodavatele (jediného) má být uvedena v eurech či korunách (+kurz v době poptávky)?V případě, že má být částka uvedena v korunách, máme přepočet z eura na koruny dělat my nebo dodavatel?
Odpověď: Náklady projektu (a tedy i náklady na pořízení majetku) jsou uváděny v tis. Kč.
To, že v ČR existuje jediný dodavatel (např. zastoupení dané firmy) nutně neznamená, že jde o jedinečný majetek (takovéto odůvodnění je nedostatečné).
Návrh předkládá uchazeč a ten také provede přepočet podle kurzu platného v době podání návrhu projektu.

 

Předmět dotazu: přihláška
Dotaz:  Dobrý den,
naše pracoviště Archiv ČVUT je odborem Rektorátu ČVUT a má oddělení výzkumu (druhým oddělením je odd. správy archivu a archivních činností). Máme tedy do přihlášky zadat jako uchazeče České vysoké učení technické s jeho IČ? Děkuji.

Odpověď: Ano, uchazečem je v tomto případě ČVUT.

 

Předmět dotazu: Rozpočet – Příloha projektu č. 3
Dotaz:  V návrhu projektu počítáme s akvizicí autorských práv na určitý počet literárních děl. Problematiku chceme řešit prostřednictvím licenčních smluv pro autory a nakladatele, případně držitele autorských práv. Licenční smlouva bude určena vždy na nositele práv k vybrané publikaci, které jsou z logiky věci unikátní.
Mají být tyto náklady zařazeny pod osobní náklady, nebo půjde o služby, v tomto samozřejmě jedinečného charakteru?

Odpověď: Jak je uvedeno v části 5.3.1 odst. (2) písm. d) ZD na str. 32, jde o osobní náklady. Autorské honoráře v položce služby se pro účely tohoto programu a soutěže nepřipouští.

 

Předmět dotazu: III. Příjemci, řešitelé
Dotaz:  Mohou být za spoluředitele označeni kolegové, kteří na grantu pracují pouze na DPP? Nebo se to nedoporučuje?
Odpověď: Míněni jsou zřejmě „spoluřešitelé“, nikoliv „spoluředitelé“.
Jak je uvedeno v části 1.3, odst. (13) a (14) je ostatním řešitelem příjemce (popř. dalšího účastníka projektu), tj. „spoluřešitelem“ fyzická osoba, která se podílí na řešení projektu v rámci pracovněprávního vztahu s příjemcem, je uvedena v návrhu projektu, ale neodpovídá příjemci za řešení projektu.
Ostatní řešitel („spoluřešitel) tedy může být i osoba, jejíž pracovněprávní vztah je založen na DPP.

 

Předmět dotazu: Zadávací dokumentace, 5.3.2 Náklady nebo výdaje na pořízení majetku, písm. a, b, c, d, (strana 33)
Dotaz:  V dokumentaci je (např. v boduc) uvedeno: „Bude-li se jednat o uchazeče/spoluuchazeče, který je plátcem DPH, jedná se o cenu do 40 tis. Kč bez DPH; v případě uchazeče - neplátce DPH se jedná o částku do 40 tis. Kč včetně DPH.“ Naše organizace je plátcem DPH a nemá nárok na odpočet DPH ve vztahu k aktivitám projektu, DPH se tak stává součástí pořizovací ceny majetku. Vztahují se v tomto případě na organizaci limity (pro zařazení jako dlouhodobý či drobný hmotný majetek) pořízení majetku jako na neplátce DPH?
Odpověď: Dotaz je položen nejasně, poskytovateli není zřejmé, jak můžete být plátci a současně neplátci DPH. Jedná se o dotaz, který směřujte na Vaše ekonomické oddělení, MK není jako poskytovatel kompetentní k výkladům tohoto typu. Výzkum, který provádíte jako výzkumná organizace jako hlavní činnost (jednu z hlavních činností), pro které byla Vaše organizace zřízena, nelze zaměňovat za jinou hospodářskou činnost organizace, kterou patrně provádíte na základě platných živnostenských oprávnění, souhlasu zřizovatele a jste v jejím rámci registrováni k určitým typům daní. Pak v rámci nákladů na výzkum (projekty, jiné výzkumné aktivity) nejste plátci DPH a pořizovací cena je včetně DPH. Skutečnost si ale musíte ověřit, jak doporučeno výše.

 

Předmět dotazu: Příloha č. 3 - Žádost uchazeče o dotaci
Dotaz:  Je možné, aby v příloze č. 3 projektu byli z důvodu vysokého počtu akcionářů jednoho z partnerů (jedná se o stovky akcionářů) byli v projektu uvedeni pouze ti, jejichž podíl akcií je nad 1 %, přičemž se zároveň jedná o osoby s hlasovacím právem větším jak 5 %?
Odpověď: § 14 odst. 3 písm. e) bod 2 zákona č. 218/2000 Sb., ze kterého příloha č. 3 vychází, jednoznačně uvádí: „2. osob s podílem v této právnické osobě,“ bez výjimky a tedy neumožňuje využít postup navržený v dotazu.
V případě vysokého počtu těchto osob je možné je uvést všechny požadované údaje v samostatné příloze a v příloze č. 3 se na ni odkázat.

 

Předmět dotazu: Rozpočet a specifikace poptávky na služby
Dotaz:  Prosím o poskytnutí informace, zda lze proplácet vnitrofaktury – konkrétně v případě tisku kritického katalogu k výstavě – lze tisknout v edičním centru uchazeče? Musí být doložena v tomto případě poptávka?
Odpověď: Pokud kritický katalog bude vydávat uchazeč (ano, je to možné), nejde o službu a poptávka se nedokládá.

 

Předmět dotazu: Certifikace metodiky
Dotaz:  Prosím o poskytnutí informace, zda musí být v projektové žádosti doložen příslib certifikace metodiky, pokud svým zaměřením metodika spadá pod resort Ministerstva kultury.
Odpověď: Ne, pokud svým zaměřením metodika skutečně spadá do kompetence MK, příslib certifikace se neuvádí.

Spojte se s námi