Nastavení cookies
Dalajláma je zapomenut. Sobotka po schůzce chválil Hermana za investice a čerpání dotací
25.11.2016 - aktualne.cz
Premiér Bohuslav Sobotka na bilanční schůzce ministra kultury Daniela Hermana pochválil. Převažují prý věci, které se v jeho resortu povedly. Praha - Spory

Praha - Spory mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL) jsou urovnány. Na čtvrteční bilanční schůzce slyšel Herman od předsedy vlády chválu. "Určitě je víc věcí, které se povedly," řekl Sobotka. Vyzdvihl zvýšení platů v oblasti kultury i úspěšně připravené nebo už rozjeté investice. "Oceňuji, že konečně začala rekonstrukce Národního muzea, i to, jak ministerstvo připravilo generální opravu budovy Státní opery," řekl premiér.

Sobotka ocenil i vzorné čerpání evropských dotací nebo prosazení zákona o podpoře tuzemské kinematografie. Jako hlavní cíl do zbývajících měsíců pak Sobotka vidí urychlenou přípravu zákona o veřejnoprávních institucích v kultuře. To, že ministerstvo má v tomto ohledu dluh, připustil před schůzkou i Herman: "Napříč republikou máme asi 500 divadelních scén, které ministerstvo kultury nezřizuje, jsou ale důležitou součástí kultury v regionu. Tyto scény jsou přitom dlouhodobě podfinancované."

Hermanova říjnová schůzka s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou se na schůzce probírala jen okrajově. Ministr si za ni přitom vysloužil tvrdou kritiku jak opozice a prezidenta Zemana, tak i svých vládních kolegů, zejména ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. Od té doby už ale emoce vychladly. "Zopakoval jsem panu Hermanovi, že jako ministr má jinou zodpovědnost než běžný občan. A že se mi nelíbilo, že přijal dalajlámu v budově ministerstva." Herman ho prý znovu ujistil, že pro příště bude respektovat dohodu s ministrem Zaorálkem, že takové schůzky s ním bude předem konzultovat.

Naopak zcela prý vypadlo z rozhovoru téma Hermanova případného odvolání. On sám před setkáním řekl, že o dobrovolném složení funkce rozhodně neuvažuje. A kritiku, která se na něj snáší, prý považuje za vítaný projev demokracie. "Užívám si, že jsme v demokratické zemi a vedeme demokratickou soutěž idejí. Já jsem zažil výslech předlistopadové StB, to byla mnohem nekomfortnější situace, teď je to super, vedeme kultivovaný zápas o pozitivní vyplnění demokratického prostoru, co víc můžeme chtít?" řekl ministr.

Herman se stal terčem kritiky poté, co se v říjnu sešel s tibetským duchovním dalajlámou na půdě ministerstva. Proti sobě tím tehdy poštval i své vládní kolegy, nejvíc se zlobil šéf zahraničí Lubomír Zaorálek. O tom, že se český postoj k územní celistvosti Číny nezměnil, pak Peking dopisem ujistili čtyři nejvyšší ústavní činitelé.

 
Spojte se s námi