Nastavení cookies
Z domova
24.11.2016 - Literární noviny
Již 52. ročník soutěže Nejkrásnější české knihy roku vyhlásil 10. listopadu 2016 Památník národního písemnictví spolu s Ministerstvem kultury ČR, uzávěrka přihlášek je 16. ledna 2017. Do tradičního klání oceňujícího současný knižní design přihlašují nakladatelé každoročně stovky titulů - učinit tak mohou výhradně prostřednictvím elektronického formuláře na webu PNP, který nyní získal novou podobu (www.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz). Zároveň byl spuštěn nový internetový portál www.literarnimuzea.cz, který nabídne průběžně aktualizované informace o literárních muzeích a domech či památnících spisovatelů v České republice.

Den s Českou knižnicí pořádá v úterý 29. listopadu Ústav pro českou literaturu AV ČR ve spolupráci s Nadačním fondem Česká knižnice a nakladatelstvím Host. V rámci celodenního programu bude představen právě dokončený ročník edice Česká knižnice, která letos přinesla vedle reedice Života svaté Kateřiny též několik nových svazků - Povídky Jana Čepa, Výlety pana Broučka Svatopluka Čecha, Epické básně Jaroslava Vrchlického a soubor čtyř básnických knih Jiřího Koláře nazvaný Prometheova játra / Trilogie.

Monumentální román Olgy Tokarczukové Knihy Jakubovy plánuje na konci listopadu vydat nakladatelství Host. Osmisetstránková historická próza z roku 2014, která jedné z nejuznávanějších polských spisovatelek současnosti vynesla již druhou prestižní literární cenu Nike, nabízí obraz Polska coby mocného království stojícího těsně před pádem do osudové propasti zájmů sousedních států. Knihu označovanou za autorčino opus magnum přeložil do češtiny Pavel Vidlák. O díře z trychtýře se bude jmenovat netradiční kniha pro děti, na níž spolupracoval spisovatel Petr Stančík s výtvarnicí Toy Box a která brzy vyjde v nakladatelství Argo. Společný projekt laureáta ceny Magnesia Litera za román Mlýn na mumie a držitelky Zlaté stuhy za komiks Moje kniha Vinnetou má za sebou úspěšnou crowdfundingovou kampaň na Katalyzátoru. Napínavý příběh osamělé díry, jež v gastrokosmu jedné kuchyně hledá planetu, na které žijí její kamarádky, doprovodí čtyřicet celostránkových ilustrací a kniha bude výjimečná i tím, že do ní bude provrtaná opravdová díra.

V lednu 2017 zahájí svou činnost České literární centrum. Novou instituci se sídlem v Praze bude spravovat Moravská zemská knihovna v Brně a jejím úkolem bude zajišťovat národní prezentace na knižních veletrzích, vysílat české spisovatele na mezinárodní akce a organizovat pobyty zahraničních bohemistů v České republice. Na jeho půdě se budou konat diskuse, výstavy i autorská čtení, bude provozovat internetový portál CzechLit a spravovat vlastní webové stránky (www.litcentrum.cz)
Spojte se s námi