Nastavení cookies
Vládní sestava lidovců se měnit nebude
23.11.2016 - ČRo Plus

Petr SCHWARZ, moderátor

--------------------

Český prezident Miloš Zeman dnes oznámil, že odvolává k 30. listopadu dva sociálnědemokratické ministry, zdravotnictví Svatopluka Němečka a lidských práv Jiřího Dienstbiera, jak ho o to požádal premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Ten dal opakovaně najevo, že by rád vyměnil i některé ministry z ostatních koaličních stran. To však bez souhlasu vedení těchto stran podle koaliční smlouvy nemůže. Sobotkovy koaliční partneři případné výměny svých ministrů odmítají, jak dnes znovu za KDU-ČSL potvrdil předseda strany, vicepremiér Pavel Bělobrádek. Komentář připravil Petr Hartman.

 

Petr HARTMAN, redaktor

--------------------

Lidovečtí ministři zůstanou v Sobotkově vládě sedět ve svých křeslech. Jednoznačně to dal najevo předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Svým postojem názorně ilustruje specifičnost koaličního vládnutí. Za kabinet sice zodpovídá premiér, bez souhlasu koaličních partnerů však nemůže měnit jednotlivé ministry. Proto Sobotkova slova o tom, aby představitelé hnutí ANO a KDU-ČSL zvážili obměnu svého vládního týmu, zůstala podle očekávání bez kladné odezvy. Premiér spíše motivoval jejich šéfy k mediální aktivitě, při které se snaží obhajovat práci svých ministrů a chválit je. Necelý rok před sněmovními volbami nelze čekat, že by se do svých stranických kolegů obuli, veřejně je kritizovali a z vlády vyhodili. V klidu může zůstat i ministr kultury Daniel Herman. Přitom právě on svým setkáním s dalajlámou rozpoutal vřavu, při které se členové vlády dohadovali o tom, kdo porušuje dohodnutá pravidla jednání se zahraničními osobnostmi, které mohou vyvolávat v diplomacii kontroverzní reakce. Ukázalo se, že vlastně nikdo, protože nebyla jasně stanovena a všemi jednoznačně pochopena, natož odsouhlasena. Přesto je od té doby Daniel Herman za schůzku s dalajlámou kritizován a označován za kandidáta na opuštění Sobotkova kabinetu. Jeho konec by uvítal prezident republiky Miloš Zeman. Byť podle ústavy hlava státu jmenuje a odvolává členy vlády, musí tak činit na návrh premiéra. K Hermanovu konci ve vedení ministerstva kultury chybí právě podnět od Bohuslava Sobotky. Ten do sněmovních voleb nepřijde, byť by si tím premiér získal kladné body jak u Miloše Zemana, tak i u některých sociálních demokratů. Ztratil by však daleko více. Rozpadla by se mu vláda a necelý rok před volbami by vznikla politicky nestabilní situace. Na což by doplatil její strůjce a tím by byla sociální demokracie. Ta si přitom může názorně ověřit, že výměna ministrů sama o sobě davy nových příznivců nepřiláká. Tím spíš, když nebyla dobře připravena a vyvolává spíše pochybnosti, než nadšenou podporu sociálních demokratů. Pavel Bělobrádek a Andrej Babiš nemají důvod zopakovat stejné chyby. Proto jasně dávají najevo, že jejich ministři se měnit nebudou. Bohuslav Sobotka rekonstrukcí vlády vytváří dojem, že problémy měli pouze členové vlády za sociální demokracii.

Příliš na tom nemění ani jeho snaha zařadit se po bok pánů Bělobrádka a Babiše a chválit své ministry, tak jak to učinil po schůzce s Kateřinou Valachovou.

Spojte se s námi