Nastavení cookies
Ozdoby z Poniklé navrhují do UNESCO
21.11.2016 - denik.cz
Poniklá - Ačkoliv firma a tím i slavná výroba perličkových ozdob nebyly daleko od zániku a stále působí ve velmi skromných podmínkách, podařilo se světový unikát v Poniklé zachovat. A nyní bude navržena na zařazení do seznamu UNESCO.

"Byli jsme jediní, proto jsme firmu nepoložili. Jinak by výroba zanikla a ozdoby by skončily ve starožitnictví," připustil šéf Rautisu Marek Kulhavý. Jeho firma navazuje na společnost založenou v roce 1902 Stanislavem Hornou. "Bylo to složité, ale výrobu se nám podařilo zachovat. Lidé si uvědomují, jaký poklad tady mají," řekl. Zapsání na seznam světového dědictví UNESCO by si ohromně považoval. "To už by byla liga," zasnil se. "Ale záleží na tom, jestli nás vůbec přijmou," dodal realisticky.

Zajímavé je, že dříve se perličky nefoukaly na vánoční ozdoby. Ty představovaly vedlejší, zbytkový produkt. Foukaly se hlavně svazky perlí. "Svazkovina se všechna vyvážela do světa, hlavně na výrobu bižuterie. Byly to malinké perličky o velikosti 4 až 8 milimetrů," upřesnil Marek Kulhavý.
VÁNOČNÍ OZDOBY I JÍZDA KRÁLŮ

"Až na přelomu 19. a 20. století, kdy dorazila do Krkonoš móda zdobení stromečků, si lidé při výrobě začali hrát se zbytky, co se ze svazkových perliček nepovedly. Zjistilo se, že se to líbí, každý chtěl mít něco pověšeného na stromečku," vyprávěl. Ještě v roce 1948, kdy byla firma znárodněná, tvořily vánoční ozdoby menší část produkce, zhruba čtyřicet procent. Stále totiž vládla perličková svazkovina. "V dnešní době už to je ale pouze jedno procento," poukázal majitel na to, jak se karta obrátila. "Ale třeba jeden zákazník na Balkáně je stálý. Kvůli němu se fouká modré, zelené a žluté sklo, našívají ho tam na kroje. Podobně jako třeba na Moravě. Když se podíváte třeba na Vlčnovskou jízdu králů, tak na čepcích mají naše perle," pochlubil se výrobce světového unikátu, který nedávno dodával zboží z Poniklé i na svatbu do Venezuely.

Třpytivou krásu perličkových vánočních ozdob můžete obdivovat nejen na řadě vánočních trhů, ale také v Muzeu Českého ráje v Turnově, které uspořádalo hned dvě adventní výstavy. První je věnována právě ponikelským perličkám, ta druhá symbolu světla ve vánočním čase. Obě začínají ve středu 23. listopadu.

"Na vernisáži návštěvníci budou moci pozorovat proces vzniku takové vánoční ozdoby přímo pod rukama majitelů firmy Rautis. Výstavu budou doprovázet tvůrčí dílny pro základní školy i pro veřejnost, kde si návštěvníci budou moci princip výroby perličkové ozdoby osvojit," zve mluvčí muzea Marcela Beranová a dodává: "čím více lidí bude znát princip výroby perličkové vánoční ozdoby, tím menší bude šance, že tato tradice zanikne.""

 
Spojte se s námi