Nastavení cookies
Ministr kultury chce v Olomouci SEFO. Hotové bude za pět let
14.11.2016 - Mladá fronta DNES
Mocné spojence získala stamilionová vize Středoevropského fóra (SEFO). Před lety jeho navrhovaná podoba vzbudila v Olomouci rozruch, teď za ním stojí hejtman i ministr kultury. Od jara bude pomáhat shánět peníze na zaplnění proluky v centru. Právě kvůli nim odvážný plán před lety zkrachoval.

OLOMOUC V roce 2021 by podle ministra kultury Daniela Hermana mělo v srdci Olomouce stát Středoevropské fórum. S novým hejtmanem Olomouckého kraje Oto Koštou Herman moderní přístavbě Muzea umění slíbil podporu a především pomoc při shánění peněz.
První důležitý termín je konec letošního roku, kdy musí Muzeum umění ministerstvu odevzdat takzvaný investiční záměr. "Na jeho základě chce ministerstvo finanční stránku projektu dořešit v prvním čtvrtletí příštího roku," přibližuje Petr Bielesz, mluvčí Muzea umění.
Ambiciózní plán moderní přístavby představilo muzeum již v roce 2009. Stavba za stamiliony by v Denisově ulici zaplnila známou proluku po pěti zbořených domech. Vše ale v roce 2011 zhatil nesouhlas ministerstva kultury, SEFO nedostalo půlmiliardovou dotaci. Dnes se na ojedinělý projekt dívá jinak.
"Nejprve je třeba financovat přípravnou fázi, což je ze zdrojů ministerstva kultury možné. Nejsou to horentní částky. Pak budu celou záležitost předkládat na vládu," uvádí ministr kultury. Předpokládá, že společně s dalšími subjekty dosáhne toho, aby celá vláda chápala SEFO jako prioritu. "Je třeba sdružit financování státu, regionu, města - a budeme se snažit i o evropské finance," doplňuje Herman. Již dříve vedení muzea uvedlo, že na rozšíření bude potřeba 350 milionů.
Jasné rozhodnutí však od něj stále ještě nezaznělo ohledně konkrétní podoby odvážného plánu. Vizualizace výrazné moderní stavby zveřejněné před sedmi lety rozvířily společenskou debatu. Ředitel Muzea umění Michal Soukup před nedávnem zmínil možnost, že by fórum nechal architekty navrhnout znovu. "Kdyby to bylo jen na mně, vyhlásil bych novou architektonickou soutěž," uvedl Soukup začátkem roku. Původní plány ale současně jednoznačně nezavrhl. Také poslední informace ukazují, že jsou stále ještě ve hře. SEFO je na nich složené z pětice "homolí" s částí pláště z hrubého betonu. Symbolizovat měly pět domů, jež v proluce v minulosti stály.

O nové architektonické soutěži nikdo nemluvil, říká hejtman

Kromě Hermana získalo muzeum na svoji stranu ohledně SEFO také nového hejtmana Oto Koštu. Došlo k tomu začátkem listopadu na společné schůzce přímo v Olomouci. Fórum jim a také rektorovi Jaroslavu Millerovi představil pražský architekt Jan Šépka, spoluautor původních plánů. Podle Košty však tady o nové architektonické soutěži nepadlo ani slovo.
"Byl tam prezentován původní návrh. Ten, který byl už v médiích. O žádné nové architektonické soutěži nebylo nic řečeno. Nemluvil o tom ani ředitel muzea, ani nikdo z jeho pracovníků," potvrzuje Košta.
Šépka nechtěl případné využití svého architektonického návrhu komentovat. "Teď bych to nerad vířil," podotýká architekt. Podle ředitele muzea se původní plány na schůzce objevily proto, že šlo o představení historie projektu. "Pan ministr i hejtman mu vyjádřili především obecnou podporu. Vše ostatní záleží na dalším jednání," dodává Soukup.
Košta zdůrazňuje, že u SEFO nejde jen o vzhled, ale i o obsah. Muzeum ho označuje za jeden z nejambicióznějších poválečných projektů českého muzejnictví. "K hlavním cílům patří zejména podchycování různorodých projevů výtvarné kultury středoevropského regionu po druhé světové válce, a to na obou stranách železné opony," upřesňuje Bielesz. MF DNES k podobě fóra poslala minulý čtvrtek dotazy na ministerstvo kultury. Náměstek, který ho má na starosti, byl ale v cizině, odpovědi do včerejšího večera nedorazily.
Spojte se s námi