Nastavení cookies
Středoevropské fórum má ?v Olomouci stát do pěti let
08.11.2016 - denik.cz
Olomouc - Myšlenku na vybudování Středoevropského fóra Olomouc (SEFO) je potřeba dokončit. Shodli se na tom ministr kultury, rektor Univerzity Palackého, nový hejtman Olomouckého kraje a ředitel Muzea umění.

Olomoucké Muzeum umění už pro stavbu získalo pozemky, hotový je i architektonický průzkum. Jako složité se však opakovaně ukazuje financování. Po vyčerpání jiných možností jsou nyní zásadní peníze ze státního rozpočtu.

"Nejprve je třeba financovat přípravnou fázi, což ze zdrojů ministerstva kultury je možné, to nejsou horentní částky," konstatoval ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). "Pak budu záležitost předkládat na vládě a předpokládám, že energie pozitivního zájmu pomůže tomu, aby byl tento projekt vládou chápán jako prioritní. Je třeba sdružit financování státu, regionu, města a budeme se snažit ?i o evropské finance," doplnil Herman. Jako finální termín postavení fóra zmínil rok 2021.

Muzeum umění označuje SEFO za jeden z nejambicióznějších poválečných projektů českého muzejnictví. Odhadované náklady jsou 300 až 350 milionů.
Spojte se s námi