Nastavení cookies
10 let Orchestru Karla Vlacha se vešlo na 14 CD
11.10.2016 - ct24.cz

Téměř 350 původních studiových nahrávek za prvních deset let existence Orchestru Karla Vlacha vychází v CD boxu. Remasterované písně se vešly celkem na 14 digitálních nosičů. Od narození legendárního kapelníka a průkopníka swingové, jazzové a populární hudby 8. října uplynulo sto pět let.

Digitalizovaná sbírka začíná prvními nahrávkami orchestru v roce 1939 a končí nahrávkami o dekádu později. „Byla to první kapela, která v Praze začala swingovat. Vlach byl opravdu dobrý kapelník a strašně dbal na to, aby jeho muzikanti poslouchali americké kapely, aby docílili správného výrazu a frázování,“ připomíná Ondřej Havelka, který se svou skupinou Melody Makers k hudbě té doby vrací.„Vlach byl vlídný kapelník“

Soubor spolu s ním pokřtily také dvě zpěvačky, které byly členkami Vlachova orchestru: Yveta Simonová a Soňa Červená. „Vlach byl můj první kapelník. Byla jsem zajíc, ale on byl moc laskavý a vlídný,“ vzpomíná Červená, která si ale nakonec zvolila operu. Začínala ovšem v Divadle V+W, kde se s Vlachem potkala. Součástí nahrávky je její duet s Janem Werichem z představení Divotvorný hrnec.

Dostupné studiové nahrávky do CD boxu poskládal hudební vydavatel Tomáš Padevět. „Byl jsem osloven sběrateli, kteří tyto nahrávky klasických jazzových skladeb několik let sbírali, a právě díky nim může být tento komplet uveden v život,“ uvedl.

Vydání kompletu nahrávek Vlachova orchestru ze čtyřicátých let minulého století finančně podpořilo ministerstvo kultury.

Spojte se s námi