Nastavení cookies
Míří ke světcům
23.09.2016 - 5plus2
Blahořečení Engelmara Unzeitiga, rodáka z Hradce nad Svitavou, nestojí nic v cestě.

5plus2 DOBRÁ ZPRÁVA

HRADEC NAD SVITAVOU / Událost světového významu. Tak o blahořečení pátera Unzeitiga, které se už tento víkend koná v bavorském Würzburgu, mluví zasvěcení.
V Čechách a na Moravě dosud opomíjený osud člověka, který skončil kvůli odporu vůči nacistům v koncentračním táboře a zahynul při ošetřování nemocných vězňů, se dočká těch nejvyšších církevních poct, které jsou cestou ke svatořečení.
Samotné blahořečení se koná ve Würzburském dómu, kde byl Unzeitig před 77 lety vysvěcen, v sobotu odpoledne za přítomnosti papežského legáta kardinála Angela Amata a nuncia Nicola Eteroviće.
Holdu faráři, který žil na území bývalého Československa, se bude účastnit i ministr kultury Daniel Herman, který se jako první člen české vlády letos na jaře účastnil i Sudetoněmeckého sjezdu v Norimberku. "Jeho příběh je o to výmluvnější, že šlo o československého občana německé národnosti, který se odvážně postavil proti německému nacionálnímu socialismu. I na jeho životě lze vidět v praxi, že princip kolektivní viny na základě etnického původu je špatný," řekl pro MF Dnes Daniel Herman.
Na dvoudenní pouť do Würzburgu se chystají i věřící z Hradce nad Svitavou a okolí. A nepojedou s prázdnou. Jako dar papeži Františkovi vezou dřevořezbu s vyobrazením zdejšího rodáka obklopeného ostnatým drátem a růží. "Symbolizují podstatu a charakter všech událostí spojených s jeho osudem," uvedl autor řezby Petr Steffan.
Blahořečení bude na radnici předcházet výstava věnovaná sudetským Němcům, kteří se mezi lety 1938 až 1945 dokázali vzepřít nacismu. Kromě mučedníka Engelmara výstava představí osudy dalších deseti křesťanských osobností, které zahynuly v koncentračních táborech. Výstava bude od února i v Česku.
Na rodáka však nezapomenou ani ve Svitavách, kde bude dnes, tedy v pátek 23. září kolem poledne, odhalen ve farním kostele šedesátikilový zvon Engelmar, který nechala na počest "mučedníka blíženské lásky" odlít místní farnost.
Spojte se s námi