Nastavení cookies
Varhany opraví za více než devět milionů korun
18.07.2016 - Havlíčkobrodský deník

Polná - Varhany v hlavním polenském chrámu Nanebevzetí Panny Marie na Husově náměstí se dočkají rekonstrukce. Ta vyjde asi na devět milionů korun.

Polná ji uhradí z dotace. "Jedná se o unikátní varhany, které patří mezi nejvzácnější v republice. Podobné jsou už jen ve Vídni. A takový nástroj si určitě zaslouží celkovou rekonstrukci," poznamenal starosta Polné Jindřich Skočdopole (Nezávislí pro Polnou). Město na opravu varhan získalo loni od Ministerstva kultury dotaci 2,3 milionu korun. Nyní ministerstvo na rekonstrukci uvolnilo dalších 6,5 milionu. "Zbývá už sehnat jen osm set tisíc korun, aby se celá oprava zaplatila. O částce budeme ještě s Ministerstvem kultury ve druhé polovině letošního roku jednat, ale doufám, že se ji podaří získat, protože by byla škoda takovou památku nechat chátrat," uvedl Skočdopole.

Varhany v hlavním polenském svatostánku nyní příliš využívány dle slov starosty nejsou. "Jejich funkčnost je omezená. Ale až se opraví, byl bych rád, kdyby se více využívaly a pořádaly se v chámu například koncerty," zmínil starosta Polné.

Samotný chrám Nanebevzetí Panny Marie má za sebou celkovou rekonstrukci. Kostel si veřejnost může zevnitř celoročně prohlédnout, a to od úterý do neděle. Návštěvníci zaplatí vstupné od třiceti do padesáti korun.
 

Spojte se s námi