Nastavení cookies
Česko-německé vztahy připomene obří výstava v Ústí
27.06.2016 - Ústecký deník

Ústí n. L. – Výstavba velkolepé česko-německé výstavy v Ústí může začít. Ministerstvo kultury dá více než 50 milionů na expozici Naši Němci, plánovanou v Muzeu města Ústí.

Vznik výstavy, která přiblíží stovky let trvající vztahy mezi Čechy a Němci, byl podmínkou, aby budova muzea dostala v minulosti stovky milionů evropskou dotaci na opravu.

Výstava bude trvale připomínat významnou kapitolu českých dějin, a sice inspirativní více jak tisícileté soužití Čechů a Němců, které skončilo lidskou tragédií celoevropských rozměrů. Vznikne tak učební pomůcka pro základní a střední školy, které budou moci žákům a studentům do hloubky ukázat historický materiál v souvislostech, na které není v normální výuce čas,“ sdělila mluvčí Ministerstva kultury ČR Simona Cigánková.

Výstava zabere dvacet místností. V pěti z nich se budou odehrávat dějiny Prahy, Brna, Opavy, Lokte a Liberce. „Záměrem expozice je ukázat, že téma dějin německojazyčných obyvatel českých zemí nemusí vyvolávat kontroverze, naopak se stalo součástí pozitivní agendy a tématem spojujícím ČR a Německo, “ říká člen správní rady Collegia Bohemica Ivo Losman.

Součástí má být také velký interaktivní stůl či nedokončený obraz zobrazující Tomáše G.

Masaryka. Právě on spojení Naši Němci používal.

Expozice existuje zatím ve formě 3D modelů, které jsou od začátku roku 2013 průběžně veřejnosti prezentovány. Až díky schválené investici můžeme stálou expozici o rozloze více než 1 500 m2 postavit,“ říká ředitelka obecně prospěšné společnosti Collegia Bohemica Blanka Mouralová s tím, že Collegium Bohemicum nyní vyhlásí půlroční výběrové řízení na zhotovitele, který expozici postaví dle připraveného projektu. Plánované otevření expozice je na jaře 2018 a může se tak stát součástí oslav 100 let od vzniku Československa.

Spojte se s námi