Nastavení cookies
Kladrubský hřebčín se chystá na UNESCO
10.06.2016 - denik.cz
Národní hřebčín Kladruby nad Labem míří do UNESCO. Zatím tedy Česká republika ještě nepodala ani přihlášku, ale příští rok by ji už odeslat chtěla. "Věříme, že vstupujeme do finální fáze, že se v příštích několika letech dostane na seznam UNESCO," uvedl včera ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Jestliže by se zápis podařil, byl by hřebčín prvním evropským areálem podobného druhu na seznamu.

"

Stát do rekonstrukce hřebčína, který zabírá plochu 1200 hektarů, investoval v minulých dvou letech téměř 349 milionů korun. Ministr kultury Daniel Herman přitom upozornil, že zhruba 300 milionů pocházelo z evropských fondů. "Celá kulturní krajina tvoří naprosto unikátní moment, který bude obohacením seznamu UNESCO," doplnil Herman.

Samotný hřebčín bude začátkem září prezentován na vernisáži přímo v pařížském sídle UNESCO.

Jestliže se nakonec podaří hřebčín na seznam dostat, Pardubický kraj na něm bude mít další zářez. V současné době jsou na seznamu zámek v Litomyšli a tradiční vesnické masopustní obchůzky a masky na Hlinecku.
Někteří nepochopí, že kůň není na prodej

Kmenové stádo starokladrubského koně je jediným památkově chráněným živým tvorem na světě. Prostředí, ve kterém se chová, by nyní mohlo být zapsáno ?i do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Tento klenot má na starost ředitel Hřebčína v Kladrubech nad Labem Jiří Machek.

Jak se má hřebec Favory Alta, který byl před pěti lety věnován jako svatební dar princi Williamovi a jeho ženě Kate?

Má se dobře, protože zůstal ve svém domovském hřebčíně, to znamená v Kladrubech nad Labem. Tak je to i dohodnuto. V současné době se jmenuje Favory Alta Cambridge, to znamená, že ve svém jméně nese připomínku na svatbu Williama a Kate.

Kolik v současné době chováte koní a jakou má hřebčín vůbec celkovou hodnotu?
Chováme okolo pěti set koní. Máme dva hřebčíny - ?v Kladrubech nad Labem a ve Slatiňanech. V Kladrubech chováme bělouše a ve Slatiňanech vraníky. Hodnota se samozřejmě vyjádřit nedá. To je, jako kdybyste se někoho zeptali, jakou hodnotu mají korunovační klenoty.

Vaši odchovanci slouží jako ceremoniální koně u dánského královského dvora. Snažíte se je uplatnit ještě u jiných dvorů?

Snažíme se ty koně prodat i jinam, k nám jezdí i spousta zástupců šlechtických rodů. Nicméně prodat starokladrubské koně na další evropský královský dvůr je velmi těžké. V každé zemi jsou patrioti a spíš si přejí, aby jejich krále nebo královnu vozili v kočáře koně, které jsou jejich národním plemenem. Husarským kouskem už bylo to, že se v roce 1994 podařilo prodat starokladrubské koně na dánský královský dvůr. Ještě slouží na švédském královském dvoře. Tam jsou součástí jezdecké královské gardy a používají je jezdci-trumpetisté.

Kde ještě můžeme vaše koně potkat?
Má je i spousta privátních chovatelů. Využití starokladrubského koně je široké. Můžete ho používat jako reprezentativního koně, jako koně na procházky, ale je ?vhodný i pro moderní jezdecké disciplíny, jako je třeba klasická drezúra pod sedlem. Hlavně pak pro moderní soutěže spřežení v kategoriích jednospřeží, dvouspřeží a čtyřspřeží. V těchto kategoriích se jezdí i mistrovství světa a nejvíce jezdců, kteří soutěží s našimi koňmi, jsou Rakušané.

Kdybych si vašeho koně chtěl pořídit, kolik si musím našetřit?
Když je ten kůň zdravý, nemá vážné exteriérové vady, jsou mu čtyři pět let, tak ta cena se pohybuje kolem 250 až 300 tisíc korun. Kdyby se jednalo o výjimečné zvíře, tak ta cena může jít k půl milionu. Pak jsou koně, které nelze ocenit, nejsou v žádném případě na prodej. To jsou naši plemenní hřebci. Někteří obchodníci nepochopí, že existuje nějaký kůň, který se nedá koupit.
Spojte se s námi