Nastavení cookies
Ministři kultury V4 chtějí podpořit čtení knih, zejména u dětí
10.06.2016 - denik.cz
Podpora četby, zejména u dětí a mládeže, bude hlavním tématem ročního polského předsednictví ministrů kultury zemí visegrádské čtyřky (V4), které začne v červenci. Ministři a jejich zástupci se sešli na dvoudenním jednání v Plzni, kde byl jejich prioritou projekt Evropské hlavní město kultury, jímž byla loni právě Plzeň.

"

"Chceme řešit společný problém a organizovat akce proti poklesu čtení knih. Připravujeme k tomu vědeckou konferenci i zemí mimo V4," řekl místopředseda polské vlády a ministr kultury a národního dědictví Piotr Gliński. Dalším tématem bude otázka společné identity a image V4, kterou by se měly inspirovat kulturní instituce.

"Otázka četby a literatury je rozhodně společná v současné době digitalizace, kdy řada mladých spíše třeba používá některé moderní technologické vynálezy, tedy čtečky a podobně. Určitě chceme koordinovat činnost knihoven. V každé obci jsou studánkou kultury a kultivace," řekl ČTK ministr kultury Daniel Herman. Uvedl, že knihovny po celé ČR často navštěvuje a vnímá jejich důležitou roli. Podobné pozice mají v Polsku, Maďarsku a na Slovensku. Toto téma jako prioritu kvitoval i státní tajemník slovenského ministerstva kultury Ivan Sečík.

"Kniha by měla patřit k člověku 21. století stejně jako k člověku 20. a 19. století, to by se moc měnit nemělo," uvedl Herman. Ministerské oddělení knihoven se zabývá přímou podporou a vypisuje dotační tituly. V některých městech se díky spolupráci s obcemi a kraji budují knihovny zcela nové, protože si je tamní lidé vyžádali. Podle Hermana je podpora knihoven od státu v řádech jednotek milionů korun nedostatečná, což souvisí s podfinancováním resortu kultury. Často jsou knihovní fondy obohacovány i soukromými dary, řekl.
Alternativní využití prostorů

Podle českého ministra řada knihoven nabízí alternativní využití prostorů v oblasti takzvané pedagogiky volného času. V koutcích pro děti, které třeba ještě neumějí bohatý fond využívat naplno, se konají různé kroužky, aby si děti zvykly na to, že kniha je součástí jejich života.

Ministři V4 budou také koordinovat postup tak, aby bylo možné dostat se do databází českých, polských, maďarských i slovenských knihoven, což moderní technologie umožňují. Na jednání v Plzni uvedli, že projekty Evropských hlavních měst kultury podpořily rozvoj všech měst s kulturním potenciálem. "Aktivity zemí V4 chápeme jako důležitý příspěvek evropskému integračnímu procesu. Právě na poli kultury, která je ideálním mostem, se snažíme realizovat konkrétní sbližování lidí a národů v našem společném evropském prostoru," řekl Herman. Jako kandidáta na Mezinárodní visegrádskou cenu 2015, jež udělí na příštím zasedání, schválili Muzeum umění v Olomouci."

 
Spojte se s námi