Nastavení cookies
Ministři v Plzni chválili projekt Plzeň 2015
11.06.2016 - Mladá fronta DNES
Hodnocení projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015, to bylo jedno z hlavních témat, kterými se zabývali při včerejší návštěvě metropole kraje ministři Visegrádské skupiny zodpovědní za kulturu. Česká republika předá na začátku července předsednictví skupiny Polsku.

"Debata o EHMK pro nás byla cenná, Košice byly držitelem titulu v roce 2013. Klíčová pro nás byla otázka udržitelnosti," konstatuje tajemník Ministerstva kultury Slovenské republiky Ivan Sečík. Vnímá, že projekt na východ Slovenska přinesl nový vítr v oblasti kultury. Obyvatelé se začali více zapojovat do kulturních aktivit. "Projekt zapustil hluboké kořeny, měl jednoznačně pozitivní dopad," hodnotí Sečík.

Podle ministra Daniela Hermana je Plzeň bohatým městem kultury. "Jsou tu nesporně pozitivní dopady. Bude třeba je udržet i po skončení vlastního období, měla by se zachovat jakási stopa, že Plzeň byla EHMK," uvedl Herman.

Ministři na svém zasedání také schválili laureáta Mezinárodní visegrádské ceny, stalo se jím Muzeum umění Olomouc, a to zejména za podporu a rozvoj kulturní spolupráce mezi zeměmi V4.

 
Spojte se s námi