Nastavení cookies
Tanec Praha ukáže současnou podobu flamenca
01.06.2016 - denik.cz

V Praze ve středu začíná hlavní program festivalu Tanec Praha. Otevře ho v prostoru Jatka 78 dvojice choreografů Linda Kapetaneaová a Jozef Fruček s představením své skupiny Rootlessroot nazvaným Europium.

Hlavní festivalový program v Praze potrvá do 23. června a poslední dva večery patří letošní největší hvězdě přehlídky, španělskému tanečníkovu současného flamenca Israeli Galvánovi.

Festival Tanec Praha má letos 28. ročník a podle jeho zakladatelky Yvony Kreuzmanové letos poprvé získal od státu dotaci, který významu festivalu odpovídá. Po letech, kdy ministerstvo kultury festival s celkovým rozpočtem asi 12 milionů korun podporovalo částkami kolem jednoho či dvou milionů, letos akce dostala 4,5 milionu korun. Tanec Praha bude zřejmě jedním z festivalů, které chce ministerstvo od příštího roku podporovat ve svém samostatném nově zřízeném programu podpory významných festivalů, a dát tak pořadatelům podobných akcí mimo jiné příslib výhledové finanční podpory na příští roky.


Hlavní hvězdy vystoupí v Hudebním divadle Karlín

Vystoupení hlavní hvězdy festivalu hostí jako vždy v posledních letech Hudební divadlo Karlín a kromě hlavní festivalové scény v divadle Ponec se letos bude tančit i v prostoru Jatka 78. Těm patří dnešní a čtvrteční večer se skupinou Rootlessroot. Dva mezinárodně známí choreografové ve velké scénické kompozici hledají odpověď na základní otázky, které nabývají větších rozměrů v současné uprchlické krizi - Pro co stojí žít, za co stojí zemřít? Řecko-slovenská tvůrčí dvojice je v Čechách známá projekty pro skupinu DOT504, s níž bude letos koncem roku opět pracovat.


Choreografové z celého světa

Mladé choreografy představí festivalová sekce Dance News, která uvede autory z Itálie, Izraele, Koreje či Británie. Na festival se také vrátí choreografka Karine Pontiesová. Program věnovaný studentům se věnuje osobnosti Wiliama Forsytha, přiblíží ho i jeho dlouholetá spolupracovnice, tanečnice Jone San Martinová.

Španělský choreograf, tanečník a průkopník stylu flamenco contemporary Israel Galván se svým postmoderním flamencem vystoupí 22. a 23. června v karlínském divadle. O Galvánovi pořadatelé mluví jako o jedné z největších postav světové taneční scény. Choreografie La Curva (Křivka, ohyb, zatáčka) je inspirována tanečníkem flamenca Vincetem Escuderem, který působil ve 20. letech minulého století v Paříži. Na jevišti jsou čtyři lidé, každý tvoří svoji křivku. Galvánův tanec doprovází hlas Inés Bacánové, jazzový klavír Sylvie Courvoisierové a rytmus José Jiméneze Santiaga.

Spojte se s námi