Nastavení cookies
Státní opera Praha je opravená. Veřejnosti se otevře příští rok v lednu
25.11.2019 - tvarchitect.com

Ve Státní opěře Praha se dokončují opravy a v nejbližších dnech budovu čeká kolaudace. Veřejnosti se otevře 5. ledna 2020, po téměř třech letech rekonstrukce. Návštěvníci budou mít ten den možnost vidět program s podtitulem Státní opěra v proměnách času (1888-2018). 


Kolaudace by se měla podle plánů uskutečnit ve čtvrtek 5. prosince. V těchto dnech se již do provozní budovy stěhuje technika. Oficiální předání stavby Národnímudivadlu by se pak mělo uskutečnit v neděli 15. prosince. „Státní opera se divákům znovu otevře 5. ledna 2020, tedy po téměř třech letech rekonstrukce a přesně 132 let od jejího prvního otevření," řekl mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. 


Původní odhad nákladů činil 900 milionů korun. Výsledná cena nakonec kvůli změně technologie jevištní točny a rekonstrukci vzduchotechniky vzrostla na 1,3 miliardy korun včetně DPH. Podle Staňka se zaměstnanci v současné době připravují na stěhování, přičemž první etapa začne před Vánocemi, druhá pak v lednu. 


Již brzy se v hledišti také instalují nová křesla s inovací v podobě zabudovaných čtecích zařízení s možností výběru titulků. „První zkoušky v nových prostorách se uskuteční koncem letošního roku. Velkým lákadlem pro umělce jsou nové zkušebny a nahrávací studio se skvělou akustikou,"uvedl Staněk. 


Videomapping na magistrále 
Návštěvníci, kteří 5. ledna do Státní opery Praha zavítají, uvidí program s podtitulem Státní opera v proměnách času (1888-2018). Slavnostní koncert v režii Alice Nellis diváky provede po historii čtyř zdejších operních souborů. Koncepci večera připravili dramaturgové Jitka Slavíková a Ondřej Hučín. Pod taktovkou hudebního ředitele SO Karla-Heinze Steffense se představí sólisté Opery ND, čeští i zahraniční hosté, jako například Lise Davidsen, Pavel Černoch, Eva Urbanová či Kateřina Kněžíková. Vystoupí spolu s Orchestrem a Sborem Státní opery. Slavnostním večerem provede Pavel Kohout, se kterým byl minulý týden dotočen medailonek. 


Ke slavnostnímu znovuotevření Státní opery připravila umělecká skupina 3dsence audiovizuální show na přední fasádu budovy divadla. K tomu využije umístění divadelní budovy na magistrále a komponenty videomappingu se stanou projíždějící vozidla. Zároveň se začaly zkoušet inscenace, které Národní divadlo uvede v příštím roce – Král Roger a Mistři pěvci norimberští. Zkoušky se zatím konají v provozní budově Národního divadla, ale brzy se přesunou do nových prostor. 

Spojte se s námi