Nastavení cookies
Zaorálek počítá i na příští rok se zvýšením pobídek filmařům
19.11.2019 - Právo

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) předpokládá, že i v příštím roce dá stát na pobídky zahraničním filmovým štábům víc než 800 milionů korun, s nimiž počítá návrh rozpočtu Státního fondu kinematografie (SFK) předložený včera vládě. 

Letos stejnou částku filmaři kvůli zájmu o natáčení v ČR vyčerpali v polovině roku. Premiér Andrej Babiš (ANO) minulý týden slíbil pro letošní rok zvýšení částky o 500 milionů na 1,3 miliardy. Podle Zaorálka je možné, že bude příští rok třeba přidat víc. 

V několika posledních letech na pobídky zahraničním filmovým štábům šlo vždy 800 milionů, s částkou počítá i návrh, který dnes předkládá Zaorálekvládě. Zvýšit dotaci o 500 milionů v roce 2020 i v letech následujících požaduje SFK. Suma investovaná do pobídek se podle fondu vrací, loni filmaři do ČR přinesli pět miliard korun. 

Zaorálek novinářům řekl, že filmový průmysl je tahounem a dává příležitost zaměstnat řadu malých a středních firem. „ČR má šanci kus toho zahraničního kapitálu pro sebe urvat,“ dodal.

 

Spojte se s námi