Nastavení cookies
Martinické nádraží v Krkonoších je kulturní památkou
25.05.2016 - Právo

MARTINICE V KRKONOŠÍCH  - Areál železniční stanice Martinice v Krkonoších na Semilsku, spolu se zdejším systémem elektromechanického zabezpečení, je kulturní památkou. Loňské rozhodnutí ministerstva kultury potvrdil ministr Daniel Herman (KDUČSL). Nevyslyšel tak námitky proti prohlášení ze strany Správy železniční dopravní cesty (SŽDC), která připravuje modernizaci nádraží.


Jak uvedla mluvčí ministerstva Simona Cigánková, martinická stanice, postavená v roce 1871 podle projektu architekta Carla Schlimpa, je autenticky dochovaným dokladem historického vývoje železniční dopravy v 19. a 20. století.


Objekty mají jednotný nádražní architektonický styl, navíc se tu dochoval plně funkční elektromechanický zabezpečovací systém. "Dodnes pracuje na základním původním principu, s mechanickými návěstidly odjezdovými, vjezdovými včetně předvěstí a již zcela ojedinělými mechanickými seřaďovacími návěstidly," upozornila mluvčí s tím, že se v Česku dochovalo už jen posledních 11 těchto návěstidel. Z toho čtyři jsou právě zde.


SŽDC přitom chtěla ručně ovládaná návěstidla a výhybky nahradit automatickým systémem. Správa železnic zatím neřekla, jak bude postupovat dále. Rozhodnutí ministra kultury obdržela v pondělí.


"Studujeme ho, příští týden budeme mít schůzku s právní kanceláří," sdělil mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

Spojte se s námi