Nastavení cookies
Prezident by měl podle více než třetiny lidí s výměnou ministra kultury počkat na vyjasnění situace
27.06.2019 - irozhlas.cz

Prezident Miloš Zeman by podle 36 procent lidí měl s výměnou na postu ministra kultury počkat na vyjasnění situace. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu, který pro Český rozhlas tento týden vypracovala agentura Median na vzorku více než tisíce respondentů. ČSSD žádá odvolání svého dosavadního ministra Antonína Staňka, kterého by měl vystřídat místopředseda strany Michal Šmarda.

Řešení té situace je, že Antonín Staněk v souladu s Ústavou bude odvolán a bude jmenován Michal Šmarda tak, jak to předpokládá koaliční smlouva,“ prohlásil ve středu šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček.  

Předseda ČSSD Jan Hamáček a ředitel agentury Median Přemysl Čech k průzkumu 

Požadavek sociálních demokratů – tedy okamžité odvolání Staňka – podpořilo v průzkumu 22 procent respondentů,“ přibližuje pro Radiožurnál ředitel agentury Median Přemysl Čech. Výraznou podporu má tento postup především u voličů ODS (49 %).

Potom je tam 36 procent lidí, kteří zastávají názor, že by měl prezident s výměnou počkat, než se to všechno dovyjasní.“ 

Tento názor je výrazný především u voličů hnutí ANO (43 %), KSČM (44 %) a SPD (43 %). Konkrétně by podle této největší skupiny respondentů měl prezident počkat na výsledek trestních oznámení, která podal Staněk.

Dvacet osm procent lidí se pak domnívá, že má prezident právo sám určit, kdy ministra vymění. Častěji tento postoj zastávají lidé s nižším vzděláním (42 %) a voliči Miloše Zemana (41 %).

 

Spojte se s námi