Nastavení cookies
OMRKNĚTE ŠETRNÉ BUDOVY HISTORICKÉ SKVOSTY N1
17.05.2019 - metro

Open House Praha znovu otevírá budovy. Jubilejní 5. ročník se uskuteční o víkendu. 

Až osmdesát běžně nepřístupných budov a prostorů se veřejnosti otevře tento víkend. Lidé si mohou zdarma prohlédnout architektonicky cenné prostory historických paláců a reprezentativních vil, pokochat se moderními designovými kancelářskými prostory nebo si užít nezapomenutelné výhledy na město ze střech výškových budov. Cílem festivalu je přiblížit architekturu různých historických epoch a období co nejširší veřejnosti. „Poznávání budov, jejich architektury i příběhů je prvním krokem k tomu, abychom v lidech probouzeli zájem o město a jeho veřejný prostor,“ říká ředitelka festivalu Andrea Šenkyříková. 


Kromě budov, které se zapojily již v předchozích letech, se tento rok otevře 38 naprostých novinek. K nahlédnutí budou reprezentativní prostory budov Hrzánského a Lichtenštejnského paláce v majetku státu, a také Trauttmannsdorfský palác na Hradčanech, který sloužil až do začátku 20. století jako věznice a v současné době se dokončuje jeho rekonstrukce pro potřeby Ministerstva zahraničních věcí ČR. V programu jsou zastoupeny i realizace předních českých architektů – Štencův dům na Starém Městě od Otakara Novotného, Dům zemědělské osvěty u náměstí Míru od Josefa Gočára nebo Laichterův dům na Vinohradech od Jana Kotěry. 


Lidé mohou také navštívit i běžně nepřístupné prostory některých významných kulturních objektů – středověká sklepení v domě U Kamenného zvonu, věž a konírnu Trojského zámku, střechu a technické prostory Veletržního paláce Národní galerie Praha nebo nedávno zrekonstruovanou technickou památku Vodárenské věže na Letné. Festival letos nabídne v programu na 39 kulturních památek. 


Organizátoři letos připravili dvě tematické sekce. „V kontextu současné globální ekologické krize jsme se rozhodli ukázat, jakým způsobem může architektura přispět do debaty o ekologické udržitelnosti.“ říká Šenkyříková. „Ve spolupráci s Českou radou pro šetrné budovy jsme vytvořili výběr ze současných realizací, které představují různé způsoby, jak ve stavebnictví hospodárně využívat zdroje s minimálním dopadem na životní prostředí,“ dodává ředitelka festivalu. Sekce šetrných budov zahrnuje například novou administrativní stavbu Visionary v Holešovicích. Dále pak moderní kancelářskou a obchodní budovu Dock in Two, která vyrostla v okolí slepých ramen Vltavy v Libni v místech, kde se původně nacházela libeňská loděnice. Tato šestipodlažní budova pokrytá zelení byla projektována tak, aby využila předností nových materiálů a ekologických technických řešení. 


Samostatnou tematickou sekci představují budovy v majetku města, které v současnosti hledají své budoucí využití. „Prázdné domy v Praze představují velký problém. A pokud chce nová politická reprezentace problém řešit, musí si nejprve zamést před vlastním prahem. Je potřeba všechny prázdné a chátrající domy v majetku města začít využívat,“ říká Petr Zeman, zakladatel spolupracujícího spolku Prázdné domy a současný pražský politik. 


Své brány otevře pro návštěvníky také největší stadion na světě. Velký strahovský stadion připadl po vleklých sporech v roce 2014 městu, které nyní zpracovává studie na jeho další podobu. Poprvé bude zpřístupněn také renesanční dům Pážat pánů z Martinic na Hradčanech a pro velký zájem veřejnosti organizátoři otevřou podruhé i objekt Desfourského paláce na Florenci. Zajímavý osud mají také bývalé radniční domy na Starém Městě – některé z nich již využití našly (Pražské kreativní centrum), jiné však stále na svou příležitost čekají. 


Více informací o všech budovách a programu naleznou zájemci na stránkách www.openhousepraha.cz a na facebookové události Open House Praha 2019.

Spojte se s námi