Nastavení cookies
Začne bienále. Zastoupí nás Kolíbal
09.05.2019 - irozhlas.cz

V Benátkách začne v sobotu 58. ročník mezinárodního bienále současného umění. Českou republiku bude v pavilonu, který země bude sdílet se Slovenskem, reprezentovat Stanislav Kolíbal. Největší přehlídka svého druhu potrvá do 24. listopadu. Třiadevadesátiletý Kolíbal, který se narodil ve stejném roce, kdy Československo svůj pavilon v zahradách benátského hradu otevřelo, připravil pro Itálii retrospektivu svého díla. 


Téma letošního bienále je stará čínská kletba Přál bych vám žít v zajímavých časech, která odkazuje k dobám nepokojů a nejistoty. Čas je i jedním ze základních elementů Kolíbalova díla a různé doby přinášely v jeho životě odlišné pohledy na vnímání tvorby. 


Československý pavilon patří k nejstarším v benátských zahradách, postavil ho v roce 1925 Otakar Novotný. Od rozdělení Československa se Česko v přípravě expozice v pavilonu střídá se Slovenskem, po čtyřech letech byla tedy letos expozice v gesci Národní galerie Praha. Otevření pavilonu se tradičně účastní vedení Národní galerie i zástupci ministerstva kultury, všechny národní pavilony se postupně otevírají novinářům a odborníkům tři dny předtím, než se brány v sobotu otevřou veřejnosti. 


Po odvolání ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta je pověřen řízením galerie jako krizový manažer Ivan Morávek. Galerie v tiskové zprávě uvedla, že Morávek pověřil zastoupením instituce komisaře Českého a Slovenského pavilonu Adama Budaka. Morávek oznámil, že se zahájení v Benátkách nezúčastní z pracovních důvodů. Ministr kultury Antonín Staněk, který kvůli změnám učiněným v čele NGP a Muzea umění Olomouc čelí výzvám na své odvolání, se otevření české expozice zúčastní. 


Stanislav Kolíbal je představitelem konceptuálního umění, významnou osobností českého umění posledních několika desetiletí. Jeho díla nazývají historikové umění emocionální geometrií, od figurální plastiky prošel přes studium přírodních tvarů k minimalistickému jazyku geometrie a abstrakce. Porota jeho projekt, jímž bude Českou republiku v Benátkách reprezentovat, vybrala z 23 přihlášených. 


„Má účast na bienále je vlastně náznakem malé retrospektivy. Nejstarší exponát je z roku 1963 a dva exponáty vznikly vloni. Jako začátek jsem zvolil rok 1963, neboť tehdy jsem začal vlivem spolupráce pracovat na architektonických úkolech s geometrií,“ řekl Kolíbal na tiskové konferenci. Kurátorem projektu je rakouský historik umění Dieter Bogner.

Spojte se s námi