Nastavení cookies
Kaple sv. Markéty získala cenu Památka roku
02.04.2019 - Prachatický deník

Město Prachatice získalo další významné ocenění, Památkou roku 2018 za celou ČR se stala Kaple sv. Markéty. Martin Malý, starosta města obdržel na konci minulého týdne z rukou Vlastislava Ourody, náměstka ministra kultury, významná ocenění pro Prachatice. Jedním z nich bylo čestné uznání a plaketa za vítězství v Krajském kole soutěže Památka roku 2018, která byla zároveň nominací do celostátního kola této soutěže. 


„Když i v celostátním srovnání město zvítězilo, bylo to obrovské překvapení,“ uvedl Martin Malý, který tak odvážel z Třeboně, kde se konal celostátní sněm Sdružení historických sídel, hned dvě ocenění. K původnímu čestnému uznání a plaketě tak přibyla další plaketa a čestné uznáním za celou ČR. „Jako bonus získalo město finanční odměnu ve výši padesáti tisíc korun,“ poznamenal. 


Kaple sv. Markéty, která se nachází na stejnojmenných prachatických lázních, se stala Českou památkou roku 2018 v kategorii památek do 2 milionů korun. Kapli, coby ruinu, město koupilo od soukromé společnosti v roce 2014 a postupně ji 4 roky rekonstruovalo. Na její opravy získalo přibližně 1 milion korun. 


Náklady na celkovou rekonstrukci včetně vybavení dosáhly výše 2,3 milionu korun.

Spojte se s námi