Nastavení cookies
Lodě pod omítkou, Napoleon i klenoty
29.03.2019 - Mladá fronta DNES

Po zimě otevírají jihomoravské hrady a zámky, MF DNES přináší deset nejvýraznějších novinek

Ještě dokončit poslední úpravy v komnatách a letošní první nedočkavci mohou vstoupit. Většina jihomoravských hradů a zámků zítra zahájí turistickou sezonu plnou novinek a kulturních akcí. Na většině památek si však návštěvníci připlatí. „Zdražili jsme o deset až dvacet korun, věříme, že to lidi neodradí. Provozní náklady rostou, takže na to musíme reagovat,“ podotkl ředitel Národního památkového ústavu (NPÚ) v Kroměříži Petr Šubík.

 

1 V Lysicích zpřístupní opravený zahradní salon

Zajímavý „tahák“ zítra představí v Lysicích na Blanensku. Spolu se zámkem se po roční opravě otevře sala terrena neboli zahradní salon. Restaurátoři odkryli unikátní manýristickou výzdobu stropu s motivy lodí, andělů i mořských živočichů, jež zmizela pod vrstvami omítky.

„Mravenčí práce byla mozaika v podlaze. Podařilo se vypátrat, z jakých lomů pocházejí kameny, takže jsme mohli použít autentický materiál,“ uvedl za restaurátory Martin Číhalík. Místnost se nově stane součástí komentovaných prohlídek zámecké zahrady a zahradnictví, přivítá také koncerty či svatby.

Práce stály 4,2 milionu, příští rok však zámek dostane mnohem větší finanční injekci. „Za 150 milionů připravujeme celkovou obnovu zahrad, nádvoří i zahradnictví z druhé půle 19. století. Dříve se tady pěstovaly cizokrajné rostliny ve speciálním vyzděném skleníku, zvaném fíkovna, s vyhříváním a pojízdnou střechou,“ doplnil Šubík s tím, že se za NPÚ jedná o největší investici na jižní Moravě.

 

2 V Kunštátě odkryli unikátní malbu z pozdní gotiky

Poté, co před dvěma lety odhalili na kunštátském zámku rytířský komiks ze 14. století, tušili, že se pod omítkami mohou skrývat i další poklady. A taky že ano. „Objevili jsme středověkou figurální malbu z pozdní gotiky, tedy z poloviny 15. století. Návštěvníci ji nově uvidí na prohlídkovém okruhu Hrad,“ prozradil kastelán Radim Štěpán.

S nálezem však souvisí i navýšení vstupného. „Za výběrový okruh zaplatí lidé o 50 korun víc. Jedná se o exkluzivní prohlídku na objednání, o kterou je obrovský zájem,“ dodal. Zámek se návštěvníkům otevře už zítra, výběrový okruh v červnu.

 

3 Špilberk s novým vstupem ukáže sportovní Brno

Na hradě Špilberk v centru Brna se zaměřili hlavně na kulturní akce. „Největší výstava sezony bude o historii brněnského sportu. Slavné příběhy sportovců i klubů nabídnou Branky Body Brno od 16. května do konce roku. Nicméně v létě dokončíme opravu severního přístavku a vstupu do kasemat, který bude větší a pro návštěvníky pohodlnější,“ řekl mluvčí Muzea města Brna Michael Kalábek. Hrad má otevřeno celoročně, nově navíc ve sjednoceném čase od 9 do 17 hodin.

 

4 Ve Vranově nad Dyjí vystaví korunovační klenoty

Do interiérů zámku ve Vranově nad Dyjí doplnili původní zařízení, jež bylo v 50. letech převezeno do Slavkova – barokní stolek či křesla v dámském budoáru. Otevřou už zítra, největší novinky však chystají na léto. „Vystavíme repliky českých korunovačních klenotů a o hradozámecké noci budeme mít speciální letní kino. Promítneme pohádku Nesmrtelná teta, která se tu natáčela, a veselohru Bílá paní,“ pozval kastelán Radek Ryšavý.

 

5 Slavkov připomíná Napoleonovy narozeniny

Zámek ve Slavkově u Brna otevřel už před týdnem a během prvního víkendu sem dorazilo rekordních pět set návštěvníků. Letos si připomíná 250. výročí od narození Napoleona Bonaparta. Prohlídkovou trasu obohatily repliky oblečení z napoleonské doby a informace o Napoleonově výročí průvodci zahrnou také do svého výkladu.

 

6 Letovice: nová restaurace a výstava psů samojedů

V jízdárně zámku v Letovicích na Blanensku si návštěvníci o víkendu užijí mezinárodní výstavu psů samojedů – starého sibiřského plemena. A na apríla zde otevře nová zámecká restaurace. „Jednu z velkých akcí chystáme na Velikonoce. Na Zelený čtvrtek čepujeme zelené pivo a v pátek máme zabijačkovou veselici,“ pozval provozovatel restaurace Jiří Beer. Zámek si zájemci mohou projít od května. Ještě před tím od 18. dubna zhlédnou výstavu smaltovaných obrazů, opět v zámecké jízdárně.

 

7 Na hradě Veveří se bude bojovat i hodovat

Hrad tyčící se nad Brněnskou přehradou přivítá hosty až o prvním dubnovém víkendu. „V sobotu vystoupí mušketýři švédské armády, o týden později nabídneme bitevní ukázku z druhé světové války,“ pozvala kastelánka hradu Veveří Lenka Florková. Ani letos nebude chybět tradiční květnové setkání veteránů a gastronomická akce Ochutnej Česko. Od května tu návštěvníci najdou novou sezonní výstavu věnovanou historickým cukrárnám a bicyklům. Do poloviny sezony na hradě pokračují opravy střech.

 

8 Bítov trápí dřevomorka, pak opraví zdivo i statiku hradu

Počínaje zítřkem zvedne hrad Bítov na Znojemsku své brány pro víkendové prohlídky. Běžná otevírací doba začne od května. „U hlavního okruhu jsme o deset korun snížili rodinné vstupné, naopak jsme jej mírně zvýšili do hladomorny,“ upřesnil kastelán Jan Binder.

Letos musí na hradní půdě odstranit dřevomorku, zásadní opravy hrad teprve čekají v dalších letech. Přibližně 60 až 80 milionů korun bude potřeba na opravu opěrného zdiva a statiky hradu.

 

9 Pernštejn kvůli filmu otevře později, dál řeší zahradu

Prozatím patří hrad Pernštejn novozélandským filmařům, sezonu proto zahájí až 13. dubna. Do té doby nebude průchozí ani první nádvoří a lesní cesta od Nedvědice. I letos na Pernštejně pokračují s obnovou vrchnostenské okrasné zahrady. „Je to unikát. Nikde v Evropě nenajdete hrad s barokní zahradou. Hotovo bude v polovině příštího roku,“ uvedl Petr Šubík z NPÚ.

 

10 Uherčický zámek čeká stomilionová oprava

Zámek v Uherčicích na Znojemsku s barokním divadlem otevře až na začátku května. Už příští měsíc tu však začne rekonstrukce za více než sto milionů korun, která potrvá do roku 2021. Dělníci opraví reprezentativní Banketní sál, nástěnné malby či dřevěné podlahy. Vzniknou nové expozice i prohlídková trasa. Hlavním cílem je zvýšit atraktivitu jedné z nejzanedbanějších jihomoravských památek.

Změna plánu. Lednický park dál zadarmo. Zatím Velkou nevoli lidí vyvolal úmysl zpoplatnit vstup do hojně navštěvovaného zámeckého parku v Lednici, o čemž ve středu jako první informovala MF DNES. Památkáři tak zavedení třicetikorunového poplatku odložili na neurčito. Do jednání se vložil i ministr kultury Antonín Staněk, který se sejde s ředitelkou Národníhopamátkového ústavu Naděždou Goryczkovou. „Letos se tak za vstup do zahrady ještě platit nebude, nicméně dál pracujeme na tom, aby v budoucnu ke zpoplatnění došlo,“ uvedla kastelánka zámku Ivana Holásková. (sol) Podrobnosti na brno.idnes.cz

Spojte se s námi