Nastavení cookies
V Nostickém paláci byl slavnostně zahájen rok Gallasů a Clambyl Gallasů
14.03.2019 - Pražský deník

V Nostickém paláci v Praze, sídle ministerstva kultury, byl v úterý za účasti generální ředitelky Národního památkového ústavu Nadi Goryczkové, náměstka ministra kultury Jiřího Vzientka a potomků rodu Clam-Gallasů zahájen projekt NPÚ s názvem Gallasové a ClamGallasové – Noblesa severních Čech. Návštěvníci památek se s historií rodu mohou seznámit během téměř stovky tematických akcí, které budou probíhat po celý rok 2019.

Projekt je součástí dlouhodobého a veřejností oblíbeného cyklu Po stopách šlechtických rodů, jehož cílem je připomínat kulturní, společenské a historické odkazy významných aristokratických rodů. Letošní, v pořadí již devátý ročník, se zaměří na rod Gallasů a ClamGallasů.

Stěžejními objekty projektu v rámci Národního památkového ústavu pro rok 2019 se stanou hrad a zámek Frýdlant, hrad Grabštejn a zámek Lemberk, a dále se zapojí zámky Krásný Dvůr, Libochovice, Opočno a Sychrov. Oblíbená Hradozámecká noc se v letošním roce představí v novém pojetí – jako celodenní akce s denním programem na objektech Frýdlant a Lemberk a se stěžejním večerním a nočním programem na hradě Grabštejn. Po celou návštěvnickou sezonu bude na zámku Lemberk probíhat výstava věnovaná rodu Clam-Gallasů a dějinám zámku v období 1918–1945. Zámek Opočno si pro návštěvníky připravil speciální noční prohlídky s ochutnávkou dobových specialit, kostýmované prohlídky budou probíhat na zámku v Libochovicích. Na hradě Grabštejn se v červenci odehraje festival plný hudby a tance s názvem Letohrádky aneb Clam-Gallasovská (za)hradní slavnost.

Vyvrcholením celého roku bude výstava Spravedlnost bez bázně: Gallasové a ClamGallasové v Čechách v Oblastní galerii v Liberci, která započne 13. prosince a potrvá až do 1. března 2020. Návštěvníci se seznámí s rodinnou historií od Matyáše Gallase (1588–1647) až po sedm dcer posledního mužského člena rodu Franze Clam-Gallase (1854–1930).

Nejvíce prostoru bude věnováno Janu Václavu z Gallasu, slavnému císařskému diplomatovi, od jehož úmrtí letos uplyne přesně 300 let. Výstava návštěvníky seznámí i s působností rodu v oblasti vojenství, podnikání, dobročinnosti, umění a správy panství.

Spojte se s námi