Nastavení cookies
Iva Janžurová v Síni slávy Národního divadla
27.08.2018 - novinky.cz

Při příležitosti zahájení 136. sezóny Národního divadla (ND) v Praze uvedl ministr kultury Antonín Staněk do Síně slávy ND herečku Ivu Janžurovou. Zároveň byli oceněni další umělci reprezentující jednotlivé obory tuzemské první scény.

Cenu ředitele ND si odnesli Magdalena Matějková (balet), Filip Kaňkovský (činohra) a Jiří Brückler (opera). Předání cen se uskutečnilo v budově ND, které novou sezónu zahájí 2. září na náměstí Václava Havla.

Je mi ctí uvést do Síně slávy právě paní Ivu Janžurovou, dovolím si říci legendu českého herectví. A to nejenom divadelního, přestože právě s Národním divadlem je neodmyslitelně spjata. Vážím si jejích rolí a jen těžko bych vybíral, které z nich nejvíce a ve které ji mám nejraději,“ uvedl ministr kultury Staněk.

Sedmasedmdesátiletá Janžurová se v posledních letech v ND objevila ve výrazných rolích – Raisy Gurmyžské v inscenaci Alexandra Nikolajeviče Ostrovského Les v režii Michala Dočekala a jako Alžběta II. v Audienci u královny Petera Morgana v režii Alice Nellis.

V roli britské královny Alžběty II. ve Stavovském divadle dvě a půl hodiny nesejde z jeviště a zvládne deset převleků a věkových proměn, neboť představuje Alžbětu v různých fázích života.

Celkem natočila víc než 350 filmů, televizních inscenací a seriálů. Mezi nejslavnější patří Penzion pro svobodné pány a Svatba jako řemen Jiřího Krejčíka, Petrolejové lampy a Morgiana Juraje Herze, Kočár do Vídně Karla Kachyni, Pane, vy jste vdova Václava Vorlíčka a filmy Alice Nellis Ene bene a Výlet.

Spojte se s námi