Nastavení cookies
Klášter se dočká oprav
20.05.2016 - 5plus2

Dominanta města, ale i ukázka zanedbání péče. Teď se to má částečně změnit

ZNOJMO / Areál Louckého kláštera je jednou z největších dominant města Znojma, ale i typickým příkladem zanedbané péče. Ačkoliv se město snaží areál postupně opravovat, jde spíše o řešení havarijního stavu. Celková revitalizace je zcela nad finanční možnosti města. Nyní se jeden z objektů kláštera alespoň dočká nových oken. Třicet pět jich vymění na jižním křídle. „Půjde o precizně ručně vyrobené repliky historických oken, jejichž vzhled schválili památkáři. Konzultovat s nimi budeme i finální podobu, necháme totiž vyrobit vzorové okno a až po jeho schválení přejdeme k finální výrobě a osazení oken,“ říká starosta Znojma Vlastimil Gabrhel. Na investici poputuje 2,3 milionu korun z ministerstva kultury.

                Vyrobeno bude celkem pět typů oken, všechna budou otvíratelná dovnitř s jednoduchým zasklením. „Materiálem je masivní modřín s povrchovým nátěrem v barvě matné slonové kosti. Okna budou v interiéru doplněna masivními parapety. Hotovo by mělo být do konce září,“ upřesnila mluvčí radnice Zuzana Pastrňáková. Kdy přijdou na řadu další opravy, závisí na finančních možnostech města.

                Město je vlastníkem obřího Louckého kláštera od roku 2010, kdy mu jej bezúplatně převedl stát – avšak pod podmínkou nepřevoditelnosti na další osoby po dobu dvaceti let. Další podmínkou je využití areálu ve veřejném zájmu. Klášter je tak spíš městu koulí u nohy. Zatím se kompletní rekonstrukce dočkala bývalá jízdárna, další investice putovaly do oprav fasády bývalé konírny. Živo je zejména v suterénu, kde podniká Znovín.

                Nadějí, jak klášteru finančně pomoci, je zapsat jej do elitního seznamu národních kulturních památek. Žádost památkářů už loni schválili znojemští radní, definitivní slovo má ale ministerstvo kultury a vláda. Pro klášter by tento status znamenal lepší výchozí podmínky pro podávání žádostí o dotace národní i evropské. Památkáři usilovali o status pro klášter už v letech 2009 a 2014. „Nevyšlo to pravděpodobně proto, že se dala přednost stavbám jiného charakteru – lidovým, technickým. Výběr je plně v kompetenci ministerstva, my pouze říkáme, že by tato kulturně historická památka měla být chráněna vyšším stupněm,“ vysvětlil Zdeněk Vácha, ředitel brněnského pracoviště Národního památkového ústavu.

Klášter založil kníže Konrád Ota roku 1190. Roku 1784 byl klášter císařem Josefem II. zrušen. Velkolepá barokní přestavba zůstala ze dvou třetin nedokončená. Prostory využívalo v 19. a 20. století vojsko jako kasárna.

MARKÉTA DUŠKOVÁ       

Spojte se s námi