Nastavení cookies
Svatý kopeček nebo Mariánská Týnice. Přibude na 20 národních kulturních památek
31.01.2018 - denik.cz

Seznam národních kulturních památek (NKP) rozšíří 19 sakrálních staveb a areálů. Je mezi nimi třeba poutní areál s kostelem Panny Marie Vítězné na Bílé Hoře v Praze, poutní areál ve Svatém Janu pod Skalou, Mariánská Týnice na Plzeňsku, Svatý kopeček u Mikulova nebo Svatý Kopeček u Olomouce. Návrh ministerstva kultury na prohlášení těchto staveb za památky požívající nejvyšší možné ochrany státu dnes schválila vláda v demisi.

Naposledy se seznam národních kulturních památek rozšiřoval před rokem, kdy na něj přibylo 15 položek. Dosud seznam podle Památkového katalogu vedeného Národním památkovým ústavem čítal 336 položek nemovitých i movitých památek.

"Téma letošního seznamu je nastaveno tak, že zahrnuje významná poutní místa, která představují architektonické dominanty různých typů staveb v krajině včetně dochovaného duchovního významu - nikoliv pouze poutní areály jako takové bez širších vazeb," uvedl ministr kultury v demisi Ilja Šmíd (ANO) v tiskové zprávě.

Národní kulturní památky tvoří nejvýznamnější součást kulturního bohatství země, vztahuje se na ně přísnější ochrana než na kulturní památky, kterých je také mnohem více. Podobně jako u kulturních památek i u národních kulturních památek zákon upravuje jejich trvalý i dočasný vývoz do zahraničí a také prodej.

Při posledním schvalování národních kulturních památek bylo několik položek z připraveného seznamu staženo, třeba poutní areál s kostelem svatého Ducha a loretánskou kaplí v Římově na Českobudějovicku; jeho zápis dnes vláda posuzovala znovu. Podle dnes schváleného návrhu se mají stavby do seznamu dostat od 1. července.

Ministerstvo kultury, které seznam návrhů připravuje, se při každé vlně soustředí na určitý typ památek. "Dlouhodobou snahou je zařazovat do souboru národních kulturních památek nejvýznamnější představitele všech typů a skupin kulturních památek tak, aby tento soubor dával ucelenou představu o širokém spektru našeho kulturníhodědictví," uvedl Šmíd.

Tentokrát vybralo výhradně sakrální stavby, respektive komplexy či areály. Vedle zmíněných to jsou ještě třeba dva poutní areály v Libereckém kraji (v Horní Polici a v Hejnicích), poutní areál s kostelem Panny Marie Bolestné v Bohosudově v Ústeckém kraji, Chlum Svaté Maří s kostelem Nanebevzetí Panny Marie a sv. Máří Magdalény na Sokolovsku nebo Svatý Hostýn na Kroměřížsku.

Spojte se s námi