Nastavení cookies
Takový bude památník Palacha
20.05.2016 - 5plus2

Ze soutěže vzešla vítězná podoba Památníku Jana Palacha ve Všetatech. Dům protne velký temný klín


VŠETATY / Černá masivní "hrana zla" prochází svým ostřím rodinným domem, jehož okna jsou zatemněna pancéřovými deskami s malými průhledy připomínajícími kukátka do vězeňské cely. Tak má za necelé dva roky vypadat Památník Jana Palacha.

Bude to připomínka individuálního života a jeho konfrontace s vnějším zlem. O podobě památníku rozhodla architektonickoumělecká soutěž pořádaná Národním muzeem. V čele soutěžní poroty byl známý architekt Josef Pleskot.

"Jan Palach je osobností, která dokázala, že jsou hodnoty, pro něž stojí za to obětovat vlastní život, to je nadčasové poselství. Koncepce vítězného návrhu velice dobře a transparentně ukazuje to, o co Janu Palachovi šlo. Bude to moderní prezentace našich novodobých dějin," řekl v úterý při vyhlášení výsledků soutěže ministr kultury Daniel Herman.


Národní muzeum vybuduje památník ve Všetatech, v domě, ve kterém Jan Palach prožil většinu svého života a z nějž brzy ráno 16. ledna 1969 odešel, aby se o pár hodin později v horní části Václavského náměstí v Praze polil hořlavinou a zapálil. Chtěl tak probudit český národ z letargie, které propadl po okupaci vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968.
Autory vítězného návrhu na podobu památníku jsou architekti Pavla Melková a Miroslav Cikán z pražské architektonické kanceláře MCA atelier, s. r. o.

"K tomuto tématu jsme přistupovali s úctou. Je to možná jedna z největších věcí, kterou jsme řešili, byť objemem zároveň jedna z nejmenších. Stojí za tím hodně zodpovědnosti. Návštěvníky by měl památník vést hlavně k zamyšlení," popsala Pavla Melková.

V soutěži o podobu památníku se sešlo celkem 31 návrhů, ten vítězný patřil k těm méně monstrózním a je citlivý vůči vesnickému charakteru Všetat. "Já osobně jsem s návrhem spokojený. Byl mým favoritem. Zachovává původní tvar domu a do Všetat dobře zapadá," pochvaluje si starosta městysu Miroslav Baloun, jenž byl členem sedmičlenné poroty, která vybrala vítěze.


Takový bude památník

Nápad vybudovat Památník Jana Palacha vznikl před pěti lety, na popud sdružení Národ pohasl v čele s Janem Poukarem. Díky aktivitě poslance Františka Laudáta (TOP 09) pak na konci roku 2012 uvolnila Poslanecká sněmovna šest milionů korun na vykoupení zchátralého Palachova domu ve Všetatech a na vybudování památníku. "Tento úkol byl Ministerstvem kultury, které rozpočet navýšilo o dalších patnáct milionů korun, svěřen Národnímu muzeu. Nyní mohou začít práce jak na stavbě památníku, tak na tvorbě expozice, na které pracují historici Petr Blažek, Michal Ježek, Marek Junek a Jiří Suk. Prvním návštěvníkům se památník otevře v lednu 2018," shrnul ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Kromě expozice budou v památníku také prostory pro výstavy a přednášky. V zahradě vznikne místo pro rozjímání. Druhé místo v soutěži získali architekti Tomáš Zavoral a Jiří Rozkovec, kteří koncept památníku pojali o poznání odvážněji než vítězové. Navrhli zalít dům do jednoho velkého robustního betonového jehlanu, jehož vnitřní prostory by měly podobu bludiště. Návrh sice působil mimořádně silným dojmem, až příliš by ale zasáhl do života obce.

Všech 31 soutěžních variant Palachova památníku je do 21. srpna vystaveno v Nové budově Národního muzea.

VIKTOR VOTRUBA
 

Spojte se s námi