Nastavení cookies
Muzeum se otevře bez exponátů. Záměrně
13.05.2017 - Mladá fronta DNES

První návštěvníci se budou moci do zrekonstruované budovy Uměleckoprůmyslového muzea v Praze (UPM) podívat na konci příštího týdne. Historická budova bude zatím bez exponátů a muzeum připravilo komentované prohlídky. V létě by měla být otevřena nová muzejní restaurace a obchod, na podzim knihovna a otevření prvních výstav se plánuje v listopadu.

Ředitelka muzea Helena Koenigsmarková včera s ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL) budovu symbolicky otevřela. Muzeum se opravovalo dva roky.

Ondřej Šefců z Národního památkového ústavu řekl, že citlivou a příkladnou obnovu UPM chtějí památkáři nominovat na cenu Patrimonium pro futuro (Dědictví pro budoucnost), jíž vyzdvihují příklady dobré péče o kulturní památky v rukou soukromníků. „Je to jedinečné, vidět unikátní architekturu a výzdobu Josefa Schulze v plné kráse,“ uvedla ředitelka k důvodu, proč chce muzeum ukazovat návštěvníkům prázdné ještě předtím, než se do něj vrátí exponáty. Komentované prohlídky se uskuteční 18. až 20. května. Vstup je zdarma, je však třeba se na prohlídku objednat na webu muzea.

Kdo do muzea chodil před rekonstrukcí, pozná změnu hned při vstupu hlavním vchodem – celé schodiště, kamenné prvky, kovové stojany osvětlení i nástěnné malby dostaly podobu z doby vzniku muzea. Přijít bude možné nově přes zahradu z boku budovy, zejména pro ty, pro něž je výstup schodištěm náročný či nemožný.

Rekonstrukcí muzeum získalo téměř 2 200 metrů čtverečních pro stálé expozice a přes 600 metrů čtverečních pro výstavy, což je dvaapůlkrát víc než do roku 2014.

Na letošní rok instituce naplánovala šest výstav. První by měla ukázat historii muzea a jeho rekonstrukci. Na otevření budovy v listopadu se počítá s přehlídkami, které se budou věnovat sklu, designu, mistrovským dílům ze sbírek UPM, tapiseriím a bytové kultuře v panelových domech v někdejším Československu.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Praha

Spojte se s námi