Nastavení cookies
Epopej je na tři měsíce v Tokiu. Výstava podle odhadů přiláká čtvrt milionu lidí
08.03.2017 - denik.cz

Tři měsíce v prestižní galerii moderního umění v Tokiu budou nyní tamní milovníci díla Alfonse Muchy obdivovat Slovanskou epopej. Podle ministerstva kultury se pak musí obrazy vrátit zpět do České republiky, protože o dalších plánech na pokračování asijské tour budou úředníci teprve rozhodovat.

Výstavu v Tokiu chystal pražský magistrát a městská galerie, která plátna spravuje, několik let. „Zahájení výstavy, na kterém promluvil i ministr kultury Daniel Herman, provázel obrovský zájem návštěvníků. Podle odhadů navštíví výstavu, která v Tokiu potrvá do počátku června, na čtvrt milionu návštěvníků,“ sdělila mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková.

Právě ministerstvo kultury muselo vyvezení Epopeje na zahraniční výstavu povolit. Mluvčí potvrdila, že úředníci dosud nerozhodli o dalších plánech pražské radnice a galerie na další cestování Epopeje po asijských zemích. „O dalším vývozu Ministerstvo kultury nerozhodovalo, protože dosud nejsou známé podmínky případného vystavení v jiných zemích,“ dodala mluvčí.

Proti vyvezení celé Epopeje do zahraničí se ostře vymezil autorův vnuk John Mucha. „Je naprostá lež, že účelem Epopeje je, aby cestovala a dělala propagaci země v zahraničí. Nic takového dědeček rozhodně neměl v úmyslu. Bohužel výstava v Tokiu může navíc sehrát roli precedentu a usnadnit další plány na její vyvážení do světa,“ dodal Mucha s tím, že počátkem dubna očekává další stání svého soudního sporu s Prahou.

Vývoj kolem epopeje dál sledují i v Moravském Krumlově. „Jistěže bude mít Epopej v Tokiu úspěch, to nemůže nikoho překvapit. Jen je škoda, že jsme spíš nelákali japonské návštěvníky do republiky. Pokud jde o další plány, čekám na rozhodnutíministerstva kultury. My příští týden podáváme žádost o dotaci na další opravy našeho zámku. I proto, že jsme připraveni Epopej do již obnovených sálů přijmout zpět, dokud pro ni Praha nenajde stálé umístění,“ řekl starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina

Spojte se s námi