Nastavení cookies
Oprava letenského kolotoče po letech čekání začíná
16.02.2017 - Právo

Nejstarší kolotoč v Evropě, který stojí na Letné, se po letech čekání na šikovné ruce, jež mu znovu vdechnou život, začne opravovat 22. února. V první fázi přijde na řadu renovace novorenesančního opláštění včetně točny.

Ta by měla trvat 180 dní, pak se odborníci pustí do obnovy interiéru a koníků potažených pravou koňskou srstí, autíček, rytířů z papírmaše. Lidé stále můžou přispět do sbírky, kterou pro tento účel vypsalo Národní technické muzeum (NTM), jež památku vlastní od roku 2005, a holešovická radnice. Podle aktuálních údajů by na kontě mělo být kolem 1,7 miliónu korun. „Od ministerstva kultury jsme dostali peníze na první etapu, ta vyjde na více než čtyři milióny korun, na druhou se snažíme sehnat peníze od dárců. Potřeba jsou 3,5 miliónu,“ řekl Právu mluvčí NTM Adam Dušek. V letošním roce proběhne oprava vlastního novorenesančního pavilónu a jeho technologického zařízení, dokončení této části je plánováno do 31. srpna. Interiér a kompletní zprovoznění kolotoče proběhne do léta roku 2018, dodal Dušek.

Starosta sedmé části Jan Čižinský (P7S), který se na kolotoči vozil jako malý chlapec, má radost, že rekonstrukce konečně začíná. „Protože ti lidé, co přispěli a ještě chtějí přispět, uvidí, že se skutečně začne něco dít. A předpokládám, že zahájení prací může vyvolat další vlnu dárců,“ uvedl pro Právo.

Snahou NTM je kolotoč z roku 1892 zprovoznit, aby se na něm znovu mohly vozit děti. S ohledem na ochranu vzácné památky však budoucí uživatelé musejí mít na paměti, že zařízení je nesveze od pondělí do neděle, nýbrž jen o víkendech a v rámci mimořádných akcí a různých výročí.

Muzeum atrakci koupilo v dezolátním stavu od potomků původních vlastníků. Vzápětí ji odborníci zakonzervovali. Uvnitř nic není, prvky, na kterých se jezdilo, se nacházejí v depozitáři. S výjimkou dvou koní, kteří stojí v dopravní hale muzea. Jedná se o Flóru, která se dochovala v nejlepším stavu, druhé zvíře bylo naopak totálně poničené. Skončilo se zlámanýma nohama, chybějícími kopyty, kusy hlavy. Restaurátoři je dali do kupy, takže návštěvníci expozice můžou vidět, jak by v budoucnu mohla vypadat i ta ostatní.

Kolotoč nechal Josef Nebeský postavit na Královských Vinohradech u zájezdního hostince Kravín. O dva roky později se přestěhoval na Letnou. Toto kratochvilné zařízení nebylo určené jen pro děti. Figury byly dostatečně veliké, že se na nich pohodlně usadili i dospělí. Původně se zábavychtiví jedinci vozili na koních a dřevěných lavicích, které ve 30. letech minulého století nahradila auta, další roky přibyli třeba kohouti. Prapůvodně se stroj do chodu uváděl „tlakem obíhajícího sluhy“, jak uvádějí dobové materiály. V roce 1894 získal strojní pohon. Jízdu doprovázelo vyhrávání orchestrionu. Původní někdo ukradl v roce 1994, a protože se nikdy neobjevil, muzeum koupilo nový.

Spojte se s námi