Nastavení cookies
Hrad Pernštejn: Dostane 120milionovou injekci! Opraví se zahrada a bude jako za Napoleona!
09.02.2017 - blesk.cz
Po dvou stoletích ožije vrchnostenská okrasná zahrada pod hradem Pernštejnem. Národnímu památkovému ústavu (NPÚ) se totiž podařilo její obnovu prosadit u Evropské unie. Renovace bude stát takřka 120 milionů korun.

"Přestože Pernštejn patří mezi nejlépe dochované památky u nás, jeho potenciál ukrytý v přilehlém parku a zahradách byl po dlouhá desetiletí opomíjen," uvedl ministr kultury Daniel Herman (53, KDU-ČSL).

Herman přijel na hrad známý z přibližně tří desítek filmů a seriálů společně s premiérem Bohuslavem Sobotkou (45, ČSSD). Podepsali závazek, že přibližně dvaceti miliony korun projekt dofinancuje Česká republika. Celkově by se měly náklady vyšplhat ke 117,5 milionu korun.

"Až díky tomuto podpisu můžeme začít pracovat na vizualizacích, jak bude zahrada a park vypadat," vysvětlila Dagmar Šnajdarová z NPÚ. Ředitelka zmíněné instituce Naďa Goryczková nicméně prozradila už nyní, že zahrada má získat podobu z roku 1806. Převládat v ní budou tehdy hodně rozšířené hrušky. V areálu bylo na 600 stromů a velká škála exotických dřevin. Bohužel po znárodnění zahrada pustla a nebyla veřejnosti přístupná. Kromě ní se oprav dočká i čínský pavilon a turecké lázně.

Premiér očekává, že samotné práce začnou za rok. "Hotovo by mělo být na podzim 2020," řekl Sobotka.

Pernštejn, který je perlou mezi gotickými hrady, loni navštívilo více než 114 tisíc návštěvníků. Často se na něm střídají i filmové štáby. Natáčely se na něm například filmy a seriály: Johanka z Arku, Tři mušketýři, Návštěvníci, Jak se budí princezny, Upír Nosferatu nebo Sedmero krkavců.
Spojte se s námi