Nastavení cookies
V Praze svítí obří chanukija: Vzpomínalo se na oběti berlínského útoku
27.12.2016 - ct24.cz
V úterý večer se v centru Prahy před Rudolfinem rozzářil obří osmiramenný svícen na oslavu židovského svátku chanuka. Akci pořádá pravidelně hnutí Chabad Lubavič Praha a šlo už o dvacáté setkání. Letos si účastníci připomněli také oběti útoku v Berlíně, při němž minulý týden zahynulo 12 lidí včetně jedné Češky.

Chanuka připomíná zázrak při opětovném vysvěcení chrámu po povstání Makabejských před více než 2100 lety. Podle tóry tehdy našli Židé po příchodu do svatostánku jen jednu nádobku s olejem. Chrámový svícen by tak vydržel hořet jen den, plál ale osm dní. Za tu dobu se stihl připravit a posvětit olej nový.

Chanuka neboli svátek světel nemá podobně jako Velikonoce pevně stanovené datum. Letos se po dlouhé době sešla s vánočními svátky, začala totiž 24. prosince se západem slunce.

"Chanuka má univerzální poselství. I trocha světla dokáže překonat velkou temnotu, trocha lásky a laskavosti dokáže změnit svět," řekl před zapálením chanukových světel rabín Manis Barash, který hnutí Chabad v Praze vede. Podle rabína by se člověk neměl bát postavit za své přesvědčení.

Spolu s rabínem světla na chanukovém svícnu zapálili ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) či zástupci německého a izraelského velvyslanectví. Celkem rozsvítili čtyři chanukové zářivky. Svátek je totiž zrovna v polovině a každý den se zažehne vždy jedno světlo, v poslední den pak hoří všechna. Devátá svíce uprostřed na chanukiji slouží k zapalování ostatních svic.

Účastníci zavzpomínali na oběti berlínského útoku. Minulý týden v pondělí tam do návštěvníků jednoho z vánočních trhů vjel kamion. Útočník připravil o život 12 lidí včetně jedné Češky, dalších několik desítek osob utrpělo zranění. Italská policie pak minulý pátek pachatele v Miláně zastřelila.

"Oběti teroristických útoků v Berlíně jsou jakýmsi tragickým předznamenáním letošních vánočních a chanukových svátků. Určitě je dobré si uvědomit, že i tato bolest a tragédie je součástí života, ale neměla by přehlušit radostné poselství těchto biblických svátků," uvedl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Český velvyslanec v Berlíně Tomáš Podivínský přivezl na setkání z německé metropole tři zprávy. "První je, že se vyplatí bojovat až do konce. Polský řidič tak zachránil mnoho životů. Druhé poselství je, že se Berlíňané nenechali zastrašit a slaví, chodí ven, shromažďují se. A třetí - v parcích se stavěly podobné svícny jako tady, byla jich po Berlíně spousta," dodal velvyslanec.
Spojte se s námi