Nastavení cookies
Problematiku připojení na pult centralizované ochrany řeší ustanovení § 9 zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o požární ochraně“). Toto ustanovení stanovuje:

(1) Nemovitou národní kulturní památku, která je vybavená elektrickou požární signalizací, lze na žádost provozovatele elektrické požární signalizace připojit prostřednictvím zařízení dálkového přenosu na pult centralizované ochrany umístěný na krajském operačním a informačním středisku hasičského záchranného sboru kraje.

(2) Hasičský záchranný sbor kraje žádost posoudí a písemně žadateli sdělí, za jakých podmínek lze připojení realizovat. Smlouva o připojení elektrické požární signalizace na pult centralizované ochrany obsahuje zejména označení smluvních stran a podmínky připojení elektrické požární signalizace na pult centralizované ochrany. Jednorázová úhrada za připojení a měsíční cena za připojení elektrické požární signalizace na pult centralizované ochrany se nevyžaduje.

(3) Nemovitou kulturní památku uvedenou v dohodě uzavřené mezi Generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru České republiky (dále jen "generální ředitelství") a Ministerstvem kultury, lze připojit na pult centralizované ochrany umístěný na krajském operačním a informačním středisku hasičského záchranného sboru kraje za obdobných podmínek, jako nemovitou národní kulturní památku."

V současné době připravuje Ministerstvo kultury ve spolupráci s Generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru ČR (dále jen „generální ředitelství“) seznam kulturních památek (dále jen „seznam objektů“), zahrnující objekty nemovitých národních kulturních památek a nemovitých kulturních památek (dále jen „nemovité kulturní památky“), které jsou budovami (nejedná se např. o historicky cenná movitá díla, sbírky, pozemky), jejichž provozovatelé elektrické požární signalizace (dále jen „EPS“) jsou připojeni k pultu centralizované ochrany umístěného na krajském operačním a informačním středisku hasičského záchranného sboru kraje (dále jen „PCO HZS kraje“) nebo již splňují předpoklady pro toto připojení.

Zájemci o využití připojení na PCO HZS kraje podle ustanovení § 9 zákona o požární ochraně, musí zodpovědět následující otázky:

  • Má objekt funkční EPS v souladu s ČSN 73 0875 a ČSN 34 2710 - ANO/NE
  • Existuje stavebním úřadem ověřená dokumentace nebo projektová dokumentace navrhující systém EPS - ANO/NE
  • Existuje požárně bezpečnostní řešení nebo obdobná dokumentace obsahující posouzení požadavků EPS schválená HZS kraje - ANO/NE
  • Existuje technická zpráva EPS - ANO/NE
  • Splňuje EPS technické podmínky pro připojení vyžadované Hasičským záchranným sborem ČR, které jsou podrobně vymezeny v pokynu generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR č. 40/2018 ze dne 17. 8. 2018 (viz blíže zde) - ANO/NE

Výše uvedené body musí být splněny (odpověď je vždy ANO), aby bylo možné případné připojení na PCO HZS kraje realizovat. Nejedná se však o jediné podmínky, které je nutné splnit.

Jedním z rozhodujících kritérií mimo oblast památkové péče, jsou kapacitní možnosti jednotlivých pultů centralizované ochrany, které jsou zřizovány vždy na úrovni jednotlivých HZS krajů.

Postup v případě zájmu provozovatele EPS, u objektů nemovitých kulturních památek o zařazení do seznamu objektů, které mají být připojeny na PCO HZS kraje:

  1. název nemovité kulturní památky, včetně uvedení rejstříkového čísla Ústředního seznamu kulturních památek
  2. doložení skutečnosti, že má objekt funkční EPS v souladu s ČSN 73 0875 a ČSN 34 2710 – kopie (sken) dokladu o kontrole provozuschopnosti
  3. výslovné potvrzení skutečnosti, že existuje stavebním úřadem ověřená dokumentace nebo projektová dokumentace, jejíž součástí je návrh EPS
  4. doložení skutečnosti, že existuje požárně bezpečnostní řešení nebo obdobná dokumentace obsahující posouzení požadavků EPS – kopie (sken)
  5. doložení skutečnosti, že existuje technická zpráva EPS – kopie (sken)
  6. výslovné potvrzení skutečnosti, že EPS splňuje technické podmínky pro připojení uvedené v pokynu č. 40/2018
  7. uvedení předpokládaného počtu připojených objektů
  8. výčet objektů, pokud má být na PCO připojeno za danou nemovitou kulturní památku více objektů
  9. uvedení, zda je nemovitá kulturní památka přístupna veřejnosti
  10. počet veřejnosti přístupných objektů, pokud má být na PCO připojeno za danou nemovitou kulturní památku více objektů
  11. uvedení údajů o připojovaných objektech podle katastru nemovitostí (zejména číslo popisné, parcelní číslo pozemku, na kterém budova stojí, katastrální území a obec), včetně území kraje, ve kterém se nemovitá kulturní památka nachází
  12. identifikace vlastníka nemovité kulturní památky a kontaktní adresa, pokud se liší od sídla nebo trvalého bydliště vlastníka nemovité kulturní památky
  13. identifikace provozovatele EPS a kontaktní adresa, pokud se liší od vlastníka nemovité kulturní památky
  14. kontaktní údaje (telefon, e-mail) na oprávněného zástupce objektu

Ministerstvo kultury současně prověřuje, kolik objektů by mělo být připojeno v rámci jedné nemovité kulturní památky (jde-li o soubor staveb) a dále zda jsou připojované objekty přístupné veřejnosti.

Zájem o zařazení do seznamu objektů, které mají být připojeny na PCO HZS kraje, lze projevit cestou Ministerstva kultury na e-mailové adrese pripojenihzs@mkcr.cz.

Součástí projeveného zájmu o zařazení do seznamu objektů musí být vyhodnocení všech výše uvedených otázek a zaslání požadovaných informací a dokumentů.

Soubory ke stažení
Soubor Velikost
HZS_pokyn_40-2018.pdf.pdf, 176.8 kB
Spojte se s námi